Postul public isi pierde festivalurile: Callatisul s-a dus la Antena 1, iar „Cerbul de Aur" si Mamaia sint „in discutii" de organizare.Scandalul TVR din ultimul an, demisia lui Tudor Giurgiu si dizolvarea Consiliului de Administratie au avut efecte si asupra festivalurilor organizate in mod traditional de televiziunea publica. In lipsa unor decizii luate la timp, postul risca sa transmita anul acesta doar „Mamaia Copiilor".

Dupa ce ani buni a ocupat spatiul de emisie la TVR 2, in 2007 Festivalul Callatis s-a mutat la Antena 1. Organizatorul ramine acelasi, Aldaco Film, reprezentat de Cornel Diaconu, dar prezentatorii vor fi altii. Cotabita a fost inlocuit de cuplul Dan Negru – Adelina Elisei. Iar discutiile de dupa fiecare seara de show, moderate pina anul trecut de Catalin Maruta, vor intra in sarcina lui Dan Capatos si a Cristinei Cioran, „matinalii" postului. Impreuna cu invitatii lor, vor comenta aparitiile de pe scena, la „Sentinta de la miezul noptii", o emisiune programata de la 23.45.

Festivalul va incepe mai devreme, pe 9 iulie. Pe parcursul a sapte seri vor urca pe scena peste 100 de artisti. „In premiera absoluta, va fi organizat primul salon al artistilor romani de pretutindeni, cu 22 de expozitii la care participa nume «grele», indiferent ca este vorba despre pictura, sculptura, fotografie sau film. Tot pentru prima oara, in fiecare seara, va fi organizat concursul Miss Diaspora, la care telespectatorii au posibilitatea sa voteze prin SMS sau prin Internet. Pe toata durata festivalului va exista conexiune cu cinci tari europene, eveniment pe care l-am denumit Callatis Eurotur", se mindreste regizorul Cornel Diaconu.

In schimb, soarta Festivalului Mamaia este „in discutii" la TVR, potrivit unor surse din interiorul televiziunii. Oficialii postului public isi doresc sa organizeze festivalul si anul acesta, dupa ce au reusit sa il recistige anul trecut, dar nu s-a stabilit nimic pina acum. Singura certitudine din grila este versiunea cu juniori a evenimentului.

Daca „Mamaia" plecase de citiva ani pe la posturile comerciale, fiind transmis si de Antena 1 si de Prima TV, pentru Cerbul de Aur oficialii anuntasera in 2006 un viitor promitator, cu itinerare prin toata tara. Acesta continua sa fie insa un proiect stand-by pentru TVR, ca si anul trecut. Indiferent de decizia postului, festivalul nu se va mai putea organiza la Brasov anul acesta, a anuntat primarul orasului, George Scripcaru, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, evenimentul a fost intirziat din cauza faptului ca principalul organizator, Societatea Romana de Televiziune (SRTv), nu a raspuns solicitarilor oficialilor de la Brasov. „Am facut toate demersurile necesare, dar ne-am lovit de motivatia ca nu exista sefi in structurile televiziunii", a spus Scripcaru. „Chiar daca noua conducere va aproba desfasurarea festivalului, nu mai exista timp pentru publicitatea necesara si pentru organizarea evenimentului", a adaugat acesta pentru NewsIn.

Primarul Brasovului a explicat ca, de la inceputul anului, a trimis patru solicitari in scris in care cerea postului public lamuriri in privinta organizarii acestui festival. Conducerea TVR i-a raspuns in luna mai ca festivalul este prevazut in buget si ca se va desfasura in august, dar negocierile au ramas in aer.