Oaspetele de gala in jurul caruia s-a brodat spectacolul "Magie pe cer" a fost escadrila de avioane F16-Thunderbirds (in trad. ­ Pasarile tunetului) a Fortele Aeriene americane. La aniversarea a 60 de ani de existenta, Fortele Aeriene ale SUA au pornit cu demonstratiile prin Europa, pentru prima data dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.


SHOW IN TOATA REGULA. Spectacol aviatic pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu
O zi insorita pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu... a fost anul trecut. La Roias 2006. Anul asta a fost innorat. Un pic de ploaie de dimineata, garnisita cu bucati de gheata aruncate in fuselajul avioanelor ce se pregateau sa intre pe scena. Asta insa n-a reusit sa contramandeze "Magia pe cer", doar s-o incurce. Aeronavele de la Aeroclubul Romaniei au evoluat incepand cu ora 10:00 pe scena cenusie, incantand turistii veniti la spectacol. Si mai ales pe copii.


CU ROTILE IN SUS. Pe la 11:00 a inceput din noua sa curga cerul. Desi spectatorii venisera pregatiti pentru arsita si uscaciune, ploaia i-a inghesuit pe sub putinii pomi de pe aeroport. Pana sa inceapa ploaia, parasutistii de la Aeroclubul Romaniei au coborat si ei pe fundalul din ce in ce mai innegurat, fiind insa luminati de fulgere.

"Uite, a decolat cu rotile in sus, tati", a strigat o fetita, privind un MIG-21 Lancer cum zbura intr-o pozitie nefireasca pentru un avion. Zboara atat de aproape de sol, incat ti-e teama sa nu se despice pamantul ori avionul, ori zgomotul care-i urmeaza. Tonou, tonou din nou in urcare... Si s-a pierdut in neguri. Si dintr-o data l-am vazut cazand. "Tonou in rasturnare", imi spune un pilot ce filma langa mine evolutia MIG-ului.


VEDETE. Escadrila Thunderbirds, vedeta show-ului, a inceput pregatirile pentru demonstratie in jurul orei 13:00. Echipajele celor opt avioane F16 s-au apropiat in cadenta de publicul VIP aflat pe aeroport, salutandu-l. Stropii de ploaie incep sa cada din ce in ce mai grei si mai desi. Echipajele se indreapta spre avioane, in timp ce tunetele scutura cerul. Nu e regie. Pasarile tunetului au adus ploaia, tunetele si fulgerele la Constanta.

Doi jurnalisti polonezi ne povestesc ca acolo, la ei acasa, spectacolul s-a scurtat tot din cauza vremii. "A plouat torential. Furtuna in toata regula si venisera pentru ei 20.000-30.000 de oameni", ne-au povestit jurnalistii. Tot ei au recunoscut ca au venit la Kogalniceanu pentru prestatia Fortelor Aeriene Romane (ROAF): "Am vazut fotografii de la Roias 2006 si am fost impresionati. Ne-au placut foarte mult. De aceea, am venit azi (ieri, n.r.) aici. Faptul ca evolueaza azi si escadrila Thunderbirds e doar o coincidenta. Nu i-am urmarit pe ei. Am venit sa vedem demonstratiile ROAF".

Pe masura ce demonstratia Pasarilor tunetului se apropia, vremea se inrautatea. Negura a pus stapanire pe aeroport si baierele cerului s-au rupt. Patru avioane F16 zboara in grup compact ca si cum ar fi un corp ceresc ciudat. Parca bare invizibile leaga cele patru pasari, care fac piruete in tandem. Un fel de dans sincron. Doua avioane F16 zboara individual cand pe-o aripa, cand pe burta. Zborul se frange in rasuciri si caderi, la limita de minima viteza si parca maxima de zgomot. Cele patru care zboara in grup dovedesc maiestria pilotilor, iar cele doua care zboara individual dovedesc performantele avioanelor. Spectacolul s-a amanat, asteptand ca spiritele naturii sa se calmeze si sa lase avioanele sa-si faca show-ul. "E super. Atat i-am asteptat pe americani...", ii spune un baietel incantat surorii lui.

Pe pista, langa expozitia statica, au fost prezente si corturile Crucii Rosii, in care 17 voluntari acordau primul ajutor la nevoie. A venit o fetita cu un genunchi julit, deoarece cazuse cand era cu ochii pe sus dupa avioane."AMBASADORII IN ALBATRU"Escadrila de demonstratie Thunderbirds, cunoscuta drept formatia "Ambasadorilor in Albastru", a fost formata in 1953, iar de atunci efectueaza manevre aeriene de mare precizie prin care demonstreaza capacitatile avioanelor de mare performanta ale Fortelor Aeriene. Escadrila este o unitate a Comandamentului de Lupta Aeriana compusa din opt piloti (inclusiv sase piloti de demonstratie si acrobatie aeriana), patru ofiteri de sprijin logistic, trei civili si peste 130 de militari cu 25 de specializari diferite. O demonstratie de acrobatie aeriana a Thunderbirds consta dintr-o combinatie de zbor in formatie si acrobatie individuala. Formatia de zbor in romb demonstreaza pregatirea si precizia pilotilor Fortelor Aeriene americane, in timp ce demonstratiile individuale evidentiaza performantele maxime ale avioanelor de vanatoare F-16.
IN NUMELE INDIENILORNumele Thunderbirds este inspirat din folclorul indienilor americani. "Nimic in natura nu poate provoca pasarea tunetului", spune legenda indiana. Dar iata ca tocmai natura a fost provocata ieri de pasarile de fier ale tunetului. Legenda mai spune ca "pentru unii, pasarea tunetului este un vultur urias. Altii au avut viziunea unui soim. Cand porneste spre cer, pamantul se cutremura din cauza tunetului aripilor lor gigantice, iar din ochi arunca spre bolta fulgere".


INCANTAT
"Nu am mai vazut pana acum acest spectacol. Am vazut doar filme despre ei (Thunderbirds, n.r.), dar stiu ca sunt cei mai buni aviatori din lume"
Nicholas Taubman,
Ambasadorul SUA la Bucuresti