95% dintre romani isi dedica duminicile cumparaturilor. Majoritatea se duc la buticuri.

Romanii cheltuiesc duminica pe produse de larg consum 13% din suma pe care o aloca acestor achizitii in timpul unei saptamini, se arata in studiul Consumer Tracking, realizat de compania de consultanta si cercetare GfK. Cel mai mult lasa insa in magazine sirbii, care aloca pentru vizita de duminica in magazin 16% din bugetul lor saptaminal dedicat produselor de larg consum. De altfel, Serbia este pe primul loc si in ceea ce priveste ponderea celor care isi fac cumparaturile duminica, cu un procent de 100%, la fel ca si Bosnia-Hertegovina si Rusia.

In ceea ce priveste locul preferat de unde isi achizitioneaza bunuri, studiul indica faptul ca romanilor le place in continuare comertul traditional. Peste 50% din sumele cheltuite ajung in buzunarele micilor comercianti. In schimb, ponderea cheltuielilor in hipermarket este de numai 9%, spre deosebire de tari precum Polonia (24%), Slovacia (34%) sau Ungaria (44%), pentru Cehia atingind chiar 51%.

Studiul GfK se bazeaza pe jurnale de cumparaturi existente in fiecare dintre cele peste 72.000 de gospodarii participante la studiu in Europa.