Directorul medical al Spitalului Judetean din Timisoara, Dorel Sandesc, a declarat, in plenul Consiliului Judetean Timis, ca exista sanse reale ca la Timisoara sa fie infiintat un centru de cercetare a terapiilor avansate in cancer, investitia ridicandu-se la circa 20 de milioane de euro.
Dorel Sandesc a spus ca proiectul pentru acest centru a fost finalizat si predat la Bucuresti pentru avizarea necesara depunerii pentru fondurile structurale, transmite Mediafax. a€śProiectul a fost depus in cadrul programului IMPACT, destinat utilizarii fondurilor structurale pentru crearea unor infrastructuri de cercetare-dezvoltare. El propune crearea unui centru de cercetare a terapiilor avansate in cancer, domeniu in care lucrurile se schimba repede. Utilizand performantele existente la nivelul centrului universitar Timisoara, mai ales laboratorul de imunologie si genetica al universitatii (Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara - n.r.) s-a conceput crearea acestui centru de cercetare a metodelor noi si moderne de terapie a cancerului. Odata realizat acest proiect, vor exista conditiile si baza stiintifica necesare realizarii unui centru clinic de oncologie in Timisoaraa€ť, a precizat Dorel Sandesc.
Potrivit sursei citate, dupa infiintarea unui centru de cercetare a terapiilor avansate in cancer va fi posibila si infiintarea unei clinici de tratare a pacientilor bolnavi de cancer.
a€śProiectul va atrage alte fonduri pentru un institut clinic de tratare a pacientilor. Proiectul a fost aplicat, se asteapta raspunsul pozitiv sau negativ, este finalizat. Cancerul este o problema in crestere si in acest domeniu zona de vest sufera foarte mult din absenta unei structuri moderne care sa concentreze toate serviciile necesare tratarii pacientilor cu cancera€ť, a adaugat Sandesc.
Presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, a declarat ca administratia judeteana sustine acest proiect, motiv pentru care a fost aprobata, luni, in plenul CJ Timis, alocarea unui teren pentru viitoarea constructie.
a€śConsiliul Judetean Timis a dat aprobarea pentru construirea acestui centru pe un spatiu aflat in proprietatea CJ Timis, aflat in curtea Spitalului Judetean, si sper sa vina investitia cat mai repede pentru ca avem nevoie de un astfel de centrua€ť, a spus Ostaficiuc.
La Clinica de Oncologie din Timisoara sunt tratate anual peste 10.000 de persoane bolnave de cancer atat din judetele Timis, cat si Caras-Severin, Arad, Hunedoara, Bihor, precum si din alte zone ale tarii.