Comisia Europeana a prezentat ieri raportul de monitorizare privind Romania, raport care apreciaza ca s-au inregistrat progrese insuficiente in lupta anticoruptie, dar ca au fost facute progrese in reforma justitiei si nu recomanda aplicarea clauzei

Comisia Europeana a prezentat ieri raportul de monitorizare privind Romania, raport care apreciaza ca s-au inregistrat progrese insuficiente in lupta anticoruptie, dar ca au fost facute progrese in reforma justitiei si nu recomanda aplicarea clauzei de salvgardare.
Presedintele comisiei, Jose Manuel Barroso, semnaleaza prin raport ca la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-au inregistrat progrese, exprima ingrijorari cu privire la eficienta Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si afirma ca este nevoie de multa atentie in continuare in privinta tuturor masurilor de insotire.
In raport se arata ca Romania a facut progrese constante in primele sase luni de la aderare, prin remedierea slabiciunilor care ar fi putut impiedica o aplicare eficienta a legislatiei si programelor europene.
Conform cerintelor UE, Romania va trebui sa nu arate niciun fel de toleranta in privinta luptei impotriva coruptiei, progresul legislativ se va face in timp si va avea rezultate in domenii-cheie. Daca Romania va continua sa isi urmeze eforturile de reforma in mod coerent, nu ar fi potrivit sa fie evocata clauza de salvgardare din Tratatul de aderare.
Raportul Comisiei Europene este o parte din pachetul de aderare al Romaniei, pachet care a pus cele mai dure conditii impuse vreodata unui stat la intrarea in clubul Uniunii Europene, facute pentru a pastra o presiune politica, deoarece multe state membre au pus la indoiala competenta ei de a fi integrata.

Justitia romana se misca incet, dar cat de cat sigur

Conform raportului, Romania a inregistrat unele progrese in reformarea din sistemul judiciar, masurile planului de actiune ale CSM au fost puse in practica doar partial si apar primele rezultate notabile in privinta stabilirii unei jurisprudente coerente. S-au facut progrese la nivelul Codului de procedura civila, dar nu si la nivelul Codului de procedura penala, unde exista probleme din cauza absentei unei practici unice in privinta restituirii proprietatilor. Justitia romana duce lipsa de o politica de personal directionata pe nevoi, fiind complicata in prezent de existenta unor garantii legale privind inamovibilitatea judecatorilor si a procurorilor, iar posturile vacante sunt umplute prin proceduri de admitere rapida in acelasi timp cu o competitie anuala, lucru ce pune sub semnul intrebarii calitatile noilor angajati din sistem.

ANI ingrijoreaza Comisia Europeana

Comisia Europeana se arata ingrijorata asupra independentei Agentiei Nationale de Integritate si asupra eficientei sale de a investiga si de a impune sanctiuni, numai partial rezolvate prin amendamente impuse de Guvern prin ordonanta de urgenta. Legea ANI in forma amendata de Guvern prin ordonanta de urgenta da dreptul ANI sa verifice averi, incompatibilitati si potentiale conflicte de interese pentru un numar ridicat de demnitari si functionari de rang inalt. Raportul atrage atentia ca "ordonanta guvernamentala ramane in practica numai pana este confirmata sau schimbata de Parlament".
Comisia Europeana mai sustine ca rigoarea in intocmirea dosarelor nu se reflecta deocamdata prin deciziile in justitie, raportul precizeaza ca schimbarea lui Daniel Morar de la sefia DNA ar avea un impact negativ in lupta anticoruptie.
Se inregistreaza un progres continuu in intocmirea de dosare de cazuri de coruptie la nivel inalt, DNA activeaza in toata tara si are o statistica pozitiva in privinta anchetelor si a punerilor sub acuzare a figurilor publice influente si bine cunoscute. Totusi, toate aceste progrese nu se reflecta in deciziile in justitie, multe dintre dosare dispar sau sunt "uitate", iar pedepsele pronuntate in cazurile de coruptie de rang inalt sunt suspendate. Acest contrast conduce la o perceptie publica negativa in privinta angajamentului politic de lupta impotriva coruptiei.
Cele mai recente cazuri de coruptie de rang inalt au fost suspendate si trimise la Curtea Constitutionala pe baza unor argumente speculative facute de catre aparare, in timp ce, in general, sentintele date in acest domeniu - de unul sau doi ani de inchisoare - sunt considerate moderate.

Una calda, doua reci

In document se arata ca seria recenta de evenimente printre care se numara dezincriminarea fraudelor bancare, intentia Parlamentului de a scurta durata maxima pe care o pot avea anchetele penale si cererea de demitere a unui membru important din conducerea DNA ar putea avea un impact negativ in lupta impotriva coruptiei.
Proiectul de raport arata ca Romania a inregistrat un mare succes cu Telverde anticoruptie, Centrul National de Integritate, ca un organism public de lupta impotriva coruptiei, condus in cooperare cu societatea civila si seriile de campanii de constientizare a problemelor generale de coruptie din mai multe sectoare de activitate. Au fost organizate programe de instruire pentru oficiali, Directia Generala Anticoruptie din Ministerul de Interne luand o serie de masuri proactive, cum ar fi teste de integritate si inspectii. Totusi, Romania duce, inca, lipsa unei strategii globale anticoruptie bazate pe o evaluare a riscurilor in privinta celor mai vulnerabile sectoare ale administratiei locale.
Documentul noteaza faptul ca au fost stabilite masuri preventive pentru domenii ca sanatatea si educatia. Tratatul de aderare a stipulat clar ca exista probleme serioase in transpunerea si implementarea standardelor europene in economie, piata interna, justitie si domeniul afacerilor interne, asa-numitele masuri de salvgardare care pot fi luate intr-o perioada de 3 ani de la integrare.
Din cauza ca Romania nu detine un sistem functional pentru administrarea subventiilor agricole, ar putea sa piarda unele fonduri pentru agricultura, iar din cauza reformei insuficiente in domeniul anticoruptiei ar putea primi o unda rosie, fapt ce ar reprezenta refuzul de a recunoaste deciziile Curtilor de judecatorie romanesti in UE.
In ciuda tuturor criticilor, Bruxelles a decis sa fie blanda cu Bucuresti, deocamdata, indicand ca este prea devreme pentru a da sanctiuni. In schimb, va continua sa monitorizeze plusurile si minusurile tarii pentru cel putin un an.
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat marti dupa intalnirea cu vicepresedintele Bundestagului, Susanne Kastner, ca este optimist ca raportul de tara va consemna toate progresele in lupta impotriva coruptiei, despre care a spus ca trebuie continuata si intensificata.
Dupa cum s-a stabilit prin Mecanismul de Verificare si Cooperare, Comisia Europeana va redacta un raport la fiecare sase luni. Comisia va aduce la zi acest raport la inceputul lui 2008.
Urmatorul nou raport detaliat va fi pregatit pentru mijlocul lui 2008. Pentru a prezenta informatiile necesare pentru acel raport, Romania trebuie sa isi prezinte propriul sau nou raport pentru Comisie, nu mai tarziu de 31 martie 2008.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.