"Ochiuri care iti fac cu... ochiul", "ficatei... dementi", "vacuta savanta", "sufleu, teleleu de ce... vreau eu si de... sparanghel", iata cateva titluri hazlii din cartea de bucate a Cristinei Stamate.


Incepand cu saptamana aceasta puteti gasi in librariile din Bucuresti, dar si din tara, cartea de retete culinare inedite "Cristina Stamate... sare in bucate", aparuta la Editura National. Asa cum o spune si titlul, prin jocul de rima si omonimia cuvantului "sare", dar si asa cum o cunoastem pe actrita, plina de umor, cartea reuseste sa binedispuna de la coperta viu colorata, trecand prin toate retetele pline de haz, sfaturile si principiile unei mese - scrise de asemenea intr-un stil personal - si pana la  ultima pagina, in care actrita scrie cateva date din biografia sa, cu denumirea de "Cateva vrajeli... despre mine!".


JOACA DIN BUCATARIE. Pentru Cristina Stamate, gospodina este un rol pe care-l joaca intotdeauna cu placere. Cu toate ustensilele necesare in recuzita, cu o costumatie mereu asortata, ea face minuni culinare din orice ingrediente. "Retetele le-am adunat de peste tot, de la prieteni - asa cum veti gasi in carte retete cu cantec de la Benone Sinulescu sau pastravi à la Amza, din strainatate, cum ar fi prajitura London sau retete de la Chisinau, sau multe dintre ele sunt inventate: vinete gratinate cu ciuperci asortate à la Cristina Stamate. La unele m-a amuzat modul in care am aflat reteta si atunci mi s-a parut nostim sa il si povestesc", spune actrita. Toate multumirile pentru reusita cartii sunt adresate editurii, patronului Dan Chiriac si redactorului-sef Violeta Borzea, care au reusit sa realizeze forma cartii "dupa chipul si asemanarea" autoarei. Cartea se adreseaza in general tinerelor gospodine pentru care a gati nu este intotdeauna o placere. "Ma voi simti minunat daca voi afla ca o gospodina tanara a gatit din joaca si cu placere pentru familia ei din retetele propuse de mine", spune Cristina Stamate, care doreste sa transmita tuturor celor care sunt stresati de ideea de a gati o stare de buna dispozitie. Ea crede ca si in bucatarie poti fi o regina si ca este o imagine perfecta cand vezi "o fata frumoasa aducand la masa un preparat elegant, pe care sa il mananci cu ochii, apoi cu nasul si abia in final cu gura".


Budinca de cirese negreAuziti, fetele mele, ce nazdravanie: va invit sa luati o bagheta - adica paine, dragelor, paine - si sa o inmuiati in lapte cald (putin cate putin, incepand cu o jumatate de cana - pana la o cana sau si mai mult), adaugand si doua linguri de unt, amestecand totul, pana se face ca un aluat. Lasati sa se racoreasca si inglobati 60 g de migdale pisate, 125 g zahar, coaja de la o lamaie, putina scortisoara, sase galbenusuri, iar albusurile batute spuma le inglobati la urma. Luati 500 g de cirese negre si tari, le scoateti samburii si le amestecati cu restul compozitiei. Luati o tava pentru prajituri, ungeti-o bine cu unt, presarati-o cu pesmet si turnati compozitia budincii inauntru. Puneti tava cu budinca-minune in cuptorul bine incins in prealabil si dupa vreo 30-35 de minute... sa te tii dezmat!