Producatorii de petarde nu dorm. Fumul inecacios pe care il arunca acum asta vrea sa insemne: ca Traian Basescu nu poate face nimic. Ideea e cam subreda, dar asta nu inseamna ca va fi repede abandonata.

Victoria pe care seful statului a obtinut-o in 19 mai la referendum este inutila, pentru ca ea nu ii da automat lui Traian Basescu si oportunitatea de a-si pune in practica proiectul politic pe care si l-a asumat cu prilejul ultimei campanii electorale. Presedintele reinscaunat al Romaniei nu poate face nimic, in sensul ca nu poate face jocurile sale politice. Face insa altele, desigur, blamabile: de pilda, duce cu avionul prezidential intelectuali la Neptun sau isi confectioneaza o masca zimbitoare pentru Bruxelles, ca sa incapa in poza linga el si premierul Tariceanu si ca sa nu vada europenii ca in tara e mare scandal. Asta, desigur, cind nu da cu ghioaga vorbelor in Vladimir Putin. In traducere libera: presedintele executa atacuri la interesul national si revere impotriva bunului-simt. Numai rele, deci!

De fapt, pina la un punct, e corect: seful statului nu poate face nimic; el nu are o majoritate instalata in functii de decizie - parlamentara, guvernamentala, administrativa - care sa nu ii mai ofere absolut nici o scuza pentru aminarea unor proiecte sau pentru anularea lor. Situatia nu e cea mai buna cu putinta pentru Traian Basescu, dar nici nu este atit de tragica pe cit vor sa convinga cei care il contesta. „Presedintele cu miinile la spate" e o ipostaza care, in perspectiva luptelor politice din toamna si de la anul, ii convine sefului statului tot mai mult.

De altfel, pentru seria confruntarilor politice din viitorul imediat si mediu, un „presedinte izolat" e un produs care va avea o priza formidabila la public si care va vinde extraordinar. Traian Basescu-fara butoane de comanda e un Basescu-de opozitie. Or, un Basescu-de opozitie e mingea la fileu perfecta pe care partial i-o servesc adversarii si pe care partial si-o face singur seful statului.

Sigur ca da: in detalii, istoria nu se repeta niciodata. Dar, in linii mari, ea mai are uneori asemenea obiceiuri. In viitoarele competitii cu impact electoral, punem pariu ca tema - parafraza dupa alegerile pentru Primaria Bucurestiului 2004 - „Am luat Presedintia. Dati-mi si Parlamentul!" - va face parte din „meniul" de gala pe care il va oferi Traian Basescu? Desigur, meniul va veni cu o „garnitura" noua.

Cristian Patrasconiu este senior editor.