Jucatoarea georgiana a fost timp de 13 ani campioana mondiala, acum are un calugar „personal", dar nu refuza antrenamentul zilnic in fata calculatorului.

A fost cea mai tinara campioana mondiala la sah si a dominat cu autoritate acest sport timp de 13 ani. Celebritatea a obosit-o si in timp a ajuns sa resimta titlul ca pe o povara. Acum Maia Ciburdanidze are 46 de ani si calatoreste prin lume alaturi de un calugar cu trei decenii mai in virsta, fara de care nu s-ar mai simti protejata. Cu el a venit si la Sibiu, la Turneul Regilor, unde si-a ales sa locuiasca in cel mai modest apartament dintre cele puse la dispozitie de catre organizatori. Este o fire introvertita, iar apropierea de ea este destul de dificila intrucit vorbeste doar limba rusa. A fost casatorita doar o luna, iar divortul i-a lasat urme foarte adinci, pe care a ales sa le stearga prin retragerea la o manastire. Citeva dintre experientele sale ni le-a impartasit si noua.

In Romania, la Brasov, ati cistigat in urma cu 33 de ani primul dumneavoastra turneu international. Impartasiti-ne citeva din amintirile care v-au ramas de atunci.

Chiar au trecut atit de multi ani? 33 de ani? Mie mi se pare ca a trecut mult mai putin. Stiu ca am inceput bine turneul si am reusit sa mentin ritmul de joc pe care-l impusesem la inceput. Am cistigat primul meu mare turneu atunci.

Cum ati resimtit, din punct de vedere sportiv, sfarimarea barierelor comunismului?

Eu locuiesc intr-o manastire, sint foarte mult timp izolata si nu prea am tangenta cu regimurile politice. Consider insa ca oamenii sint cei care fac sistemele. Am intilnit oameni deosebiti in multe dintre tarile in care am jucat si pot spune ca sistemele sint percepute in functie de oamenii care le controleaza.

Ce v-a determinat sa va retrageti la manastire? Cine este calugarul care va insoteste la Bazna?

La mine in tara credinta este un mod de viata. Eu de mica m-am atasat de biserica si, apoi, ca jucator de sah, mi-a placut sa fiu o credincioasa si o campioana. Trebuie sa recunosc faptul ca la manastire m-am retras din cauza unei deceptii in dragoste. Acum, parintele arhimandrit Kalini ma insoteste in permanenta in turneele de sah deoarece consider ca ma protejeaza.

Ce spuneti despre situatia lui Gary Kasparov in Rusia? Merita un astfel de campion sa ajunga dupa gratii?

Dupa cum v-am spus, sint destul de izolata. Nu cunosc amanunte legate de ceea ce i s-a intimplat lui Gary. Insa situatia la care s-a ajuns, ca un fost campion mondial de sah sa fie arestat pe disensiuni politice, mi se pare extrem de periculoasa.

Cel putin in Romania, majoritatea competitiilor de sah se desfasoara in anonimat. Cum vedeti viitorul acestui sport, la nivel global?

Asta o spuneti dumneavoastra. Eu vad altfel lucrurile. Turneul acesta este extrem de mediatizat pe site-urile internationale. Voi, romanii, stati bine la promovarea imaginii. Pe plan mondial, Internetul aduce lucruri deosebite si in sah. A putea juca o partida de sah cu jucatori aflati la capatul opus al pamintului, avind in comun cu ei doar sahul, este ceva deosebit. Fascinatia pe care ti-o ofera frumusetea jocului de sah va fi si mai amplu mediatizata prin mijloacele tehnologice noi.

Care sint jucatorii de sah care v-au impresionat cel mai mult de-a lungul timpului? La ora actuala ce sahisti va plac?

Mie imi plac in primul rind Anatoli Karpov si Tukmakov. Iar dintre jucatorii activi, campionul mondial Kramnik si bulgarul Veselin Topalov au un stil de joc placut.

Cum va intelegeti cu computerul? Cit de des jucati impotriva lui?

Computerul ma ajuta foarte mult in pregatire, pierd cite 4-6 ore pe zi in compania computerului. Este principalul mijloc rapid de acees la informatii noi. Vad ceea ce se joaca frecvent, pot face comparatii. Este extrem de util. In ceea ce priveste jocul contra computerului, eu nu il practic. Consider ca adversarul cel mai bun este omul, nicidecum computerul.

Exista gesturi ale partenerului de joc care va pot enerva in desfasurarea unei partide?

Da, stiu ca sint jucatori care se folosesc de astfel de forme nesportive pentru a-si asigura un avantaj contra adversarului. Eu insa nu am probleme. Ma ajuta palarioara mea (si arata spre palarie rizind) pe care o folosesc ca sa ascund privirii orice ar putea sa ma deranjeze.

Din 1983 stati la aceeasi tabla de sah cu barbatii. A fost greu sa treceti peste conservatorismul preexistent?

Inca de la Brasov, de acum 33 de ani, eu am luptat contra barbatilor. Si am adoptat acest principiu permanent. De aceea nu simt nici un fel de handicap in a juca contra barbatilor. Handicapul pe care il au celelalte jucatoare este doar unul mental. Odata trecut, noi, femeile, avem chiar atuuri in fata barbatilor.

Ce stiti despre sahul romanesc? Ce jucatori de sah din Romania va plac? Ati avut ocazia sa jucati cu vreunul dintre acestia?

Sahul romanesc este foarte cunoscut si placut mie. Am avut placerea sa cunosc sahisti romani din toate timpurile la diversele turnee internationale, olimpiade si campionate mondiale si pot spune ca, de cele mai multe ori, am fost placut impresionata de acestia. Elisabeta Polihroniade, Margareta Juncu, Mihai Suba, Florin Gheorghiu si, acum, Dieter Nisipeanu, precum si multe alte jucatoare si jucatori din tara dvs. mi-au facut o impresie extrem de placuta.

Cum va relaxati in timpul liber?

Dupa cum v-am spus, eu m-am retras intr-o manastire unde activitatea mea se reduce la sah si rugaciune. Imi place ceea ce fac si cred ca tot ceea ce fac inseamna relaxare. Imi place sa ma bucur de viata.

Cite ore pe zi vi le dedicati antrenamentului?

Petrec multe ore pe zi pentru antrenamente, dar pot spune ca acest turneu l-am pregatit doar cu 3-4 zile inainte de incepere (ride). Glumesc. Pe jucatorii de aici eu ii cunosc de o viata. Am avut onoarea si placerea sa joc cu ei de multe ori, acum retraim amintiri placute si incercam sa ne surprindem in joc.

Care credeti ca a fost meciul carierei dumneavoastra? Sau inca nu l-ati jucat?

N-as putea sa va raspund la aceasta intrebare. Fiecare partida in sine inseamna un urcus sau o curba in cariera unui jucator. Eu inca nu mi-am incheiat cariera si, deci, nu va pot spune care ar fi cea mai importanta partida a carierei mele. Oricum, eu am resimtit titlul mondial ca pe o povara, iar abia dupa ce l-am pierdut, in 1991, am inceput sa joc sah relaxata si din placere.

Maia Ciburdanidze 1974 - cistiga, la Brasov, primul sau turneu international

1976 - campioana a URSS

1977 - devine Mare Maestra Internationala

1978 - devine campioana mondiala

1984 - a cistigat, la New Delhi, primul turneu masculin de sah

1991 - pierde titlul mondial la chinezoaica Zhu Chen

1992 - cistiga pentru Georgia prima medalie de aur la Olimpiada de sah

2004 - a atins semifinalele in Turneul Candidatelor la titlul mondial

2007 - este a saptea jucatoare de sah a lumii

Derren Brown bate simultan noua jucatori de sah. Detalii pe www.cotidianul.ro/select