Liberalii n-au vrut sa-l voteze pe Sassu in fruntea TVR pina cind nu s-au asigurat ca omul lor va fi ales in fruntea CNA. Un troc care ne-a adus aminte in ce troaca evolueaza tandemul guvernamental PNL-PSD.

Ministrul Culturii, liberalul Adrian Iorgulescu, dezmintea categoric, marti seara, in direct la televiziunea publica, existenta unei intelegeri intre PNL si PSD pentru preluarea functiilor de sefi la TVR si CNA. A mintit. Fara sa roseasca, fara sa-i tremure vocea, ba chiar cu un soi de mindrie liberala. Aceeasi teza a fost sustinuta in platou si de reprezentantul partenerilor de troc ai PNL, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu. Pacat. Pentru ca rositul era in cazul purtatorului de cuvint al social democratilor nuanta care, in opinia mai multor comentatori politici, il diferentia pe Diaconescu de falcutele groase din Kiseleff. Nici o sansa. Mitomania politica este o boala care se transmite atit de usor. Dai putin din gura si gata! Te-ai contaminat.

Nu-ti trebuie creier, doare un obraz mai gros. Si ce obraz ne-a aratat Diaconescu atunci cind a spus ca nominalizarea unui politruc in fruntea TVR este o dovada de „sinceritate politica".

Exemplarele mentionate mai sus, Iorgulescu si Diaconescu, au avut insa extrem de putina putere de anticipatie. Trocul PNL-PSD a fost devoalat ieri in toata splendoarea sa. Are minciuna picioare scurte, dar parca niciodata n-a alergat mai repede prin Parlament ca ieri. Iar minciuna asta, care a defilat dezbracata prin Casa Poporului, le-a luat mintile si liberalilor, si pesedistilor. In vazul lumii, trocul PNL-PSD s-a transformat in troaca. Apoi iar in troc si din nou in troaca.

Pe scurt, povestea suna cam asa. Toti parlamentarii au fost convocati ieri, dis-de-dimineata, pentru a-l oficializa in virful TVR pe secretarul executiv al PSD Alexandru Sassu. Numai ca, potrivit aranjamentului, liberalii votau omul PSD la TVR cu conditia ca pesedistii sa-l sustina pe „liberalul" Rasvan Popescu la CNA. Cum operatiunea de la CNA esuase marti, s-a incercat ieri o noua tentativa de inscaunare liberala la CNA. Intre timp, sedinta Legislativului a fost aminata citeva ore. Pur si simplu, fara explicatii. Inchisi intr-un birou, Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu negociau. Sute de parlamentari se flendureau pe hol asteptind perfectarea aranjamentului. Tradare! Omul pe care PSD l-a adus in CNA cu scopul precis de a-l inlocui pe Ralu Filip in fruntea institutiei, Valentin Nicolau, n-a vrut sa cedeze nici ieri. Asta a dat peste cap toata strategia. Tradare!

Dupa un prim vot in CNA, s-a decis aminarea alegerii presedintelui pentru la toamna.

Tradare! Liberalii au anuntat in Parlament ca se amina, tradare!, si votul pentru Alexandru Sassu. Pesedistii intra in priza. Ramin ei fara TVR?! Nu se poate! Fac presiuni asupra lui Nicolau. In cele din urma, Nicolau cedeaza. Nu-l voteaza pe omul PNL, ci isi da demisia din CNA. Tradare! Isteria continua. Olteanu si Hrebenciuc stau inchisi in birou si negociaza. Ce negociaza? Cauta solutii. Care solutii? Cum astazi este ultima zi in care se pot lua aceste decizii - urmeaza vacanta parlamentara -, s-a apelat la solutii disperate. Au fost convocate urgent comisiile de cultura, care l-au audiat, urgent, pe inlocuitorul lui Nicolau in CNA. Nu mai conteaza numele, urgent, persoana importanta. Apoi urma votul in plen. Apoi votul pentru Rasvan Popescu la CNA. Si abia la urma votul pentru Sassu. Dupa ce toate acestea aveau sa fie facute, nici Hrebenciuc, nici Olteanu nu aveau habar ce mai urma sa se intimple. De un lucru erau insa siguri. Si noi, totodata. La final, vor iesi in fata presei si vor declara ritos ca PSD si PNL nu au facut nici un aranjament. Nici pentru TVR, nici pentru CNA. Nici unul. N-au negociat nimic. Hrebenciuc? Olteanu? Doua stinci. Au stat muti ca doua lebede. Atit. Natura moarta cu partide. In cazul de fata, PSD si PNL. Amindoua cotate acum in jur de 10%.