Lucrarea hidrotehnica de pe Bratul Bala al Dunarii - aval de Calarasi - ar urma sa cuprinda construirea unui dig de dirijare si a unui prag de fund, precum si consolidarea malurilor. Planul de fezabilitate a costat 1,6 milioane de euro.
Lucrarea hidrotehnica de pe Bratul Bala al Dunarii - aval de Calarasi - ar urma sa cuprinda construirea unui dig de dirijare si a unui prag de fund, precum si consolidarea malurilor. Planul de fezabilitate a costat 1,6 milioane de euro.
Proiectul din zona Calarasi - Bratul Borcea urmeaza sa se realizeze pentru imbunatatirea traficului naval pe acest sector al Dunarii, insa lucrarile vor avea un impact negativ asupra mediului. Autoritatile intentioneaza sa construiasca un dig de dirijare de 11 metri inaltime si un prag de fund cu lungimea de 180 de metri si inaltimea de 4,43 metri. In plus, se prevede consolidarea malurilor in zona ostrovului Turcescu. Dincolo de foloasele pe care le vor aduce navigatiei din zona, toate aceste interventii vor afecta intregul fluviu, avertizeaza expertii organizatiei ecologiste WWF. "Sunt interventii locale, insa ele afecteaza tot fluviul. In primul rand vorbim despre sturioni. Vedem ce se intampla zilele acestea din cauza secetei. Aceeasi situatie a fost si in 2003: ape foarte mici. Daca se va construi pragul de fund, deasupra lui va mai fi maximum un metru de apa. Cel putin asta ne arata valorile din 2003 si de anul acesta. Va fi imposibil pentru sturioni sa treaca de lucrarea hidrotehnica in drumul spre locurile unde isi depun icrele", a spus Georg Rast, senior expert hidrolog WWF Germania.   IMPACT DISTRUGATOR. In plus, in zona, malurile Dunarii sunt abrupte, locuri in care zeci de specii de pasari cuibaresc. Habitatele vor fi distruse de lucrarile planificate de autoritati. Astfel de zone reprezinta adevarate baraje naturale pentru substantele toxice care sunt deversate pe tot cursul Dunarii. Daca aceasta zona va fi distrusa, impactul se va simti si in cele trei mari comunitati umane din aval, Braila, Galati si Tulcea, care isi iau apa pentru consum din Dunare. Nu in ultimul rand, o cantitate mult mai mare de nitriti si alte substante va ajunge in Marea Neagra, creand si acolo probleme biodiversitatii.     Solutii WWF a inceput de doi ani o campanie prin care atrage atentia asupra pericolelor pe care le poate cauza lucrarea hidrotehnica de pe Bratul Bala, insa pana acum autoritatile nu au facut decat sa "ia act" de propunerile ecologistilor. "Aflam intotdeauna cu intarziere despre mersul lucrurilor. Cerem cu insistenta transparenta in acest proiect. Riscam sa facem aceleasi greseli care s-au facut in vestul Europei, atat pe fluviile Mainn si Rin, cat si pe Dunare. Inca mai putem salva situatia, WWF a facut o serie de propuneri pentru realizarea altor lucrari in zona respectiva. Culmea este ca, din evaluarile noastre, ceea ce propunem noi implica mai putine costuri de realizare decat proiectul activ care este de mentalitate invechita, este antinatura si anti ceea ce contribuabilii europeni sunt de acord sa se construiasca pe banii lor.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin