Hawass a confirmat astfel o informatie divulgata marti seara de postul american de televiziune Discovery Channel cu privire la identificarea mumiei celebrei regine a Egiptului faraonic. Mumia a fost identificata in urma unor teste stiintifice efectua
Hawass a confirmat astfel o informatie divulgata marti seara de postul american de televiziune Discovery Channel cu privire la identificarea mumiei celebrei regine a Egiptului faraonic. Mumia a fost identificata in urma unor teste stiintifice efectuate de o echipa egipteana asupra a patru mumii de femei datand din Noul Imperiu, potrivit unui document emis de Consiliul suprem pentru Antichitati al Egiptului (CSAE). Un molar, descoperit intr-un vas funerar inscriptionat cu numele lui Hatshepsut, corespunde unui molar care lipseste de pe maxilarul mumiei identificate, a precizat Hawass. In 1903, arheologul britanic Howard Carter a descoperit doua mumii in mormantul KV60. Una dintre mumii apartinea doicei lui Hatshepsut. Cealalta, necunoscuta, apartinand unei femei obeze in varsta de aproximativ 50 de ani, s-a dovedit a fi a reginei. Fiica lui Tuthmosis I, Hatshepsut a domnit 21 de ani, in perioada 1479 - 1458 I.C., sub dinastia a 18-a. Ea este cea care a comandat construirea extraordinarului templu Deir al Baheiri, pe malul vestic al Nilului, teatrul unui atentat sangeros in 1997. Singurul faraon "femeie" al Egiptului a avut parte de o domnie pasnica si prospera. Dupa moartea sa, la ordinul sotului sau Tutmes al III-lea, numele ii este sters din toate documentele epocii, statuile care o reprezentau au fost desfigurate, iar monumentele care au fost construite de Hatshepsut au fost distruse. Disparuta vreme de 3000 de ani, Hatshepsut si-a reluat locul care i se cuvenea pe scara ierarhica datorita egiptologilor. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.