Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat raportul Dick Marty, care acuza Romania si Polonia ca ar fi gazduit centre de detentie CIA.

Raportul deputatului APCE, care sustine ca intre 2003-2005 Romania si Polonia au gazduit cu buna stiinta centre de detentie secreta ale CIA, a fost adoptat, miercuri, cu 124 de voturi pentru, 37 impotriva si 8 abtineri, la finalul unei dezbateri indelungate. Amendamentele formulate de Polonia si Romania au fost respinse.

Acuzatiile raportorului APCE, aduse pe baza unor declaratii ale „surselor care au dorit sa-si pastreze anonimatul", au fost dezmintite atit de oficialii de la Bucuresti, cit si de cei de la Varsovia. Raportul arata ca fostul presedinte Iliescu, dar si Traian Basescu au fost la curent cu operatiunile secrete ale CIA, iar serviciile secrete sint acuzate ca ar fi sprijinit crearea unei zone securizate pe Aeroportul „Mihail Kogalniceanu", unde agentii americani au interogat suspectii de terorism. „Ne-am lovit de un zid al tacerii din partea guvernelor europene", a subliniat Marty in dezbaterea din plenul APCE.

Rezolutia cere statelor membre ale CE sa se angajeze ca nu vor mai autoriza transportul detinutilor de la Guantanamo pe teritoriul lor si nici detentia acestora, pe orice durata. APCE insista asupra „reabilitarii si despagubirii victimelor", reamintind ca detentia secreta incalca angajamentele asumate de SUA si de tarile membre ale Consiliului Europei.

Textele adoptate de APCE au caracter consultativ, nu obligatoriu, atit pentru Comitetul Ministrilor, cit si pentru guverne si parlamente nationale. Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, aprecia, acum doua saptamini, ca declaratiile martorilor anonimi nu sint suficiente pentru a demonstra existenta centrelor de detentie CIA. El a spus insa ca se va face o evaluare, apoi vor fi contactati ministrii din tarile in discutie, pentru a li se cere clarificari. Tot Frattini anunta, in noiembrie 2005, ca impotriva statelor implicate ar putea fi luate masuri dure, inclusiv suspendarea dreptului de vot in UE. Aplicarea unei astfel de sanctiuni e putin probabila, totusi, deoarece suspendarea ar bloca activitatile UE, asa cum s-a intimplat cu incercarea de a izola Austria in 2000, cind a cooptat la guvernare partidul de extrema dreapta al lui Jörg Haider.

Acuzatorul Romaniei, fost procuror Deputatul elvetian Dick Marty (62 de ani) este membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) si este din 2004 membru al APCE, presedintele Comisiei juridice si pentru drepturile omului. Fost procuror-sef al cantonului Ticino din Elvetia intre 1975-1995, el a demisionat din functie cind a fost ales in Consiliul de Stat. Este doctor in drept al Universitatii din Neuchatel.

Raportul adoptat de Comisia Europeana in varianta integrala, pe www.cotidianul.ro/select