Titlul de Cavaler acordat scriitorului s-a lasat cu proteste si greve pe tot cuprinsul lumii arabe, nelipsind nici condamnarile la moarte.

Cu ocazia celei de-a 81-a aniversari a reginei Angliei, lui Salman Rushdie i s-a decernat titlul de Cavaler pentru serviciile aduse literaturii. Desi lumea culturala a aplaudat decizia, cea musulmana i-a pus gind rau si a condamnat-o in toate modurile posibile, de la cel diplomatic pina la cel mafiot.

Ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul spiritual al Iranului, declarase inca din 1989, dupa publicarea „Versetelor satanice", o fatwa - un edict religios prin care le cerea musulmanilor sa il ucida pe Rushdie. Dupa ce scriitorul a stat ascuns aproape un deceniu, iar Iranul s-a distantat oficial de fatwa, acum media din tara respectiva relateaza ca sentinta initiala a fost declarata irevocabila de catre cler.

Ministerul de externe al Iranului l-a anuntat pe ambasadorul britanic ca acordarea titlului de Cavaler lui Rushdie reprezinta un act provocator. Politicienii pakistanezi le-au declarat omologilor britanici ca decernarea titlului incalca o rezolutie a ONU al carei scop este calmarea tensiunilor dintre practicantii diferitelor religii. Ministrul de interne al Marii Britanii, John Reid, a ramas insa ferm pe pozitii: guvernul nu se va scuza pentru aceasta decizie.

Demonstratii si greve au avut loc contra titlului nobiliar al lui Rushdie in Londra, Islamabad, Teheran, precum si in India, Kashmir si Malaiezia. S-a ars steagul englez si a fost insultata frecvent regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, cu toate ca aceasta are doar un rol ceremonial in acordarea titlului.

Cit despre pretul pus pe capul lui Salman Rushdie, acesta a crescut considerabil: de la 80.000 de lire sterline la 11,5 milioane de dolari, in doar doua zile.

O trecere in revista a controversatei povesti a lui Rushdie, pe www.cotidianul.ro/select