Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri, cu ocazia publicarii rapoartelor de tara privind stadiul reformelor realizate de Romania si de Bulgaria, ca cele doua tari trebuie sa puna accentul, in viitor, pe punerea in ap

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri, cu ocazia publicarii rapoartelor de tara privind stadiul reformelor realizate de Romania si de Bulgaria, ca cele doua tari trebuie sa puna accentul, in viitor, pe punerea in aplicare a legilor deja adoptate, relateaza site-ul CE.
Comisia Europeana a publicat miercuri rapoartele sale privind progresele inregistrate de Bulgaria si Romania referitor la respectarea masurilor de acompaniere decise de Comisia Europeana in momentul aderarii celor doua tari la Uniunea Europeana.
Comisia a constatat ca au fost depuse eforturi reale si ca s-au inregistrat unele progrese ca urmare a activitatii legislative intense desfasurate de guvernele celor doua tari, dar acum acestea ar trebui sa se axeze pe punerea in aplicare a masurilor aprobate.
"Aceste rapoarte sunt o analiza a situatiei existente - ele indica modul in care guvernele Bulgariei si Romaniei abordeaza reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si criminalitatea organizata", a declarat Jose Manuel Durao Barroso. "Rapoartele arata faptul ca se inregistreaza intr-adevar progrese, insa acum nu trebuie sa se mai puna accentul pe adoptarea legilor, ci pe punerea lor in aplicare", a adaugat el. Presedintele CE a subliniat faptul ca guvernele de la Bucuresti si Sofia "sunt de acord ca trebuie sa le demonstreze propriilor cetateni si celorlalte state membre ale UE ca depun eforturi reale pentru eficientizarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei", si a precizat ca, desi in acest stadiu Comisia nu propune clauze de salvgardare, oficialii europeni vor ramane vigilenti in monitorizarea celor doua tari. "Vom coopera in parteneriat cu Bulgaria si cu Romania si vom continua sa elaboram periodic rapoarte", a conchis Barroso.

Frattini: Rapoartele sunt corecte si bazate pe fapte

Rapoartele privind Romania si Bulgaria se bazeaza pe fapte si sunt corecte, a declarat si Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie si Securitate, cu ocazia publicarii rapoartelor privind progresele inregistrate de cele doua state, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Cele doua rapoarte "prevad in mod clar ca ambele guverne au dat dovada de bune intentii si de hotarare in ceea ce priveste angajamentul pe care si l-au asumat in procesul reformei judiciare si in eliminarea coruptiei din sistem", a precizat el, adaugand ca "sunt in curs de adoptare acte legislative, precum si dispozitiile institutionale si constitutionale necesare". "Totusi, aceste eforturi trebuie consolidate, in special in domeniul luptei impotriva coruptiei. Sunt necesare rezultate mai concrete, aducerea in fata justitiei a persoanelor care incalca legea si pronuntarea unor hotarari judecatoresti disuasive", a conchis el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.