Masinile folosite la traficul de tigari vor fi retinute pana la achitarea contraventiei sau chiar confiscate daca se stabileste ca au suferit modificari pentru disimularea marfii. Acestea sunt cateva dintre masurile pe care Autoritatea Nationala a Va
Masinile folosite la traficul de tigari vor fi retinute pana la achitarea contraventiei sau chiar confiscate daca se stabileste ca au suferit modificari pentru disimularea marfii. Acestea sunt cateva dintre masurile pe care Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) intentioneaza sa le introduca in urmatoarele 2 luni, pentru reducerea cantitatilor de tigari traficate.
"Am propus modificarea regulamentului vamal prin introducerea a doua masuri noi. Prima vizeaza retinerea autoturismului persoanei descoperite cu tigari in cantitate peste limita legala, pana cand plateste contraventia, iar cea de-a doua vizeaza confiscarea masinii in cazul in care aceasta are modificari construite pentru disimularea marfii", a explicat, pentru NewsIn, Gelu Diaconu, presedintele ANV. Cele doua prevederi ar urma sa intre in vigoare in cel mult doua luni si sa determine o reducere a cantitatilor de tigari traficate pana la 25% fata de cele actuale. Diaconu a admis ca in frontierele cu statele vecine nemembre UE, in special cu Ucraina si Moldova, contrabanda cu tigari este in crestere fata de anul trecut. Potrivit presedintelui Vamilor, traficul ilegal cu tigari a crescut la 7% din totalul pietei, in 2007. Principala cauza a fenomenului este diferenta dintre preturile tigarilor din Romania si a celor din statele care nu fac parte din UE. Astfel, in timp ce in Romania un pachet de tigari este in jur de 1,5 euro, in Ucraina, Moldova sau Serbia pretul este chiar si de zece ori mai mic, fiind cuprins intre 20 si 40 de eurocenti. "La Sighet si Halmeu trec granita zilnic in jur de cinci mii de persoane. Este o fabrica de dat amenzi in zona aceea, dar ele nu se incaseaza, raman pe debit si, din aceasta cauza, trebuie sa luam masuri noi", a precizat Diaconu. In primele cinci luni ale anului, vamesii au confiscat peste 2,5 milioane de pachete de tigari. Mai mult de jumatate din marfa a fost retinuta la frontiera cu Moldova si Ucraina. Potrivit IGPF, traficul ilicit cu tigari a crescut in ianuarie - mai 2007 cu 152% fata de aceeasi perioada din 2006. Piata tigarilor de contrabanda a ajuns in 2006 la 15% din total, ceea ce a dus la circa 220 de milioane de euro pierderi la buget, potrivit datelor producatorilor de profil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.