Preturile la tigari vor creste saptamana viitoare cu 0,2 lei pe pachet, in medie, dupa intrarea in vigoare a noilor accize, mai mari cu circa 20% fata de nivelurile actuale, accizele pentru celelalte produse urmand sa ramana nemodificate, informeaza Mediafax.
Pentru tigari si tigari de foi, acciza va creste, incepand cu 1 iulie, de la 34,5 euro/1.000 de bucati, la 41,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete si a altor tutunuri de fumat, taxa de 46 euro/kilogram va fi majorata la 55 euro/kilogram.
"JTI va scumpi tigarile in medie cu 0,2 lei, insa la tigarile mai ieftine, scumpirea va fi mai mare. Din cauza structurii accizei, in cadrul careia a scazut componenta ad-valorem si a crescut acciza specifica, au crescut preturile pentru tigarile mai ieftine. Dat fiind faptul ca nu va fi o scumpire masiva, nu credem ca vor fi efecte mari pe piata, doar ca se micsoreaza ecartul intre asa-zisele tigari ieftine si asa-zisele tigari scumpe", a declarat, Gilda Lazar, Corporate Affairs Director Japan Tobacco International (JTI) Romania.
La randul sau, Andreea Tartacan, director de Marketing la Galaxy Tobacco, sustine ca firma va scumpi tigarile, incepand cu 1 iulie, "pretul urmand sa fie majorat asemanator cu cresterile percepute de concurenta, de circa 0,2 lei". O majorare cu 0,2 lei pe pachet a preturilor tigarilor va fi operata si de compania Phillip Morris Romania. Pentru categoria cu preturi mai ridicate, scumpirea ar putea fi de 0,3 lei pe pachet. Totodata, exista si companii care au majorat deja preturile tigarilor. Adrian Popa, Corporate Affairs Director la British American Tobacco Romania (BAT) Romania, spune ca preturile la pachetele de tigari au crescut, incepand de luni, cu 0,2 lei - in cazul tigarilor din categoriile low, mediu si premium, in timp ce tigarile superpremium s-au scumpit cu 0,3 - 0,5 lei pe pachet. Surse din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) au declarat ca saptamana aceasta va fi discutata in sedinta de Guvern hotararea care stabileste structura accizei la tigarete, nivelul fiind cel stabilit in Codul Fiscal.