Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat ieri fara emotii raportul lui Dick Marty, insa marea problema a legiuitorilor de la Strasbourg este ca nu stiu care va fi pasul urmator. In documentul de 70 de pagini realizat de raportorul Consil
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat ieri fara emotii raportul lui Dick Marty, insa marea problema a legiuitorilor de la Strasbourg este ca nu stiu care va fi pasul urmator. In documentul de 70 de pagini realizat de raportorul Consiliului Europei, elvetianul Dick Marty, autorul, concluzioneaza: "Acum exista destule dovezi care sa demonstreze ca au existat inchisori secrete conduse de CIA in Europa, din 2002 in 2005, mai ales in Polonia si in Romania". Marty sustine ca teroristii cei mai importanti au fost plimbati prin Polonia, iar cei de mana a doua au trecut prin Romania.

ZERO DOVEZI. Marea problema a raportului ramane insa cea a credibilitatii surselor. Practic, Marty ne implora sa il credem pe cuvant atunci cand afirma ca a vorbit cu sursele sale din cele doua tari, surse care insa nu pot fi facute publice, pentru ca acest lucru le-ar afecta viitorul. De aceasta conspiratie demna de romanele lui Balzac nu au fost straini, sustine Marty, fostul si actualul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu si, respectiv, Traian Basescu, precum si alti oficiali importanti de la Bucuresti. Mai mult, raportorul sustine ca nici macar serviciile secrete din cele doua tari nu au fost instiintate de zborurile CIA, ci doar o mica parte din elita acestora, un fel de "Illuminati" locali, care se joaca cu prezentul si cu viitorul a milioane de oameni.

Dezbaterile de ieri au fost marcate de obedienta majoritatii parlamentarilor care au luat cuvantul, ce si-au demonstrat mai degraba spiritul de turma, laudand la unison raportul Marty. Legiuitorilor romani si polonezi le-a revenit in schimb obligatia de a arata adevarata calitate a raportului: scris perfect, dar nu convinge pe nimeni din cauza lipsei oricarei dovezi.

Europarlamentarul polonez Urszula Gacek le-a reamintit tuturor ca Polonia, ca si Romania, l-a invitat pe Marty sa viziteze zonele incriminate, insa acesta a refuzat. "Marty a preferat sa-si imagineze cum a fost, nu sa vina sa vada realitatea", a declarat reprezentanta Romaniei, Minodora Cliveti.

AERUL CONDITIONAT. "Raportul spune ca detinutii au fost transportati fara aer conditionat, insa va anunt ca nici eu nu am aer conditionat la biroul meu de la Consiliul Europei", s-a amuzat sarcastic Cliveti. "Raportul a ignorat declaratiile unor politicieni de seama din Romania, insa nu si anumite surse, pe care noi ar trebui sa le credem", a declarat parlamentarul roman Radu Berceanu. Concluzia a tras-o tot el: "Sunt consternat citind raportul".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.