Transformarea chestiunii pensiilor in moneda de schimb in negocierile intre partide ameninta sa ruineze definitiv nu doar sistemul de asigurari sociale, dar si fragila relansare economica din ultimii ani, avertizeaza Societatea Academica din Roman
Transformarea chestiunii pensiilor in moneda de schimb in negocierile intre partide ameninta sa ruineze definitiv nu doar sistemul de asigurari sociale, dar si fragila relansare economica din ultimii ani, avertizeaza Societatea Academica din Romania (SAR), intr-un raport difuzat ieri.
Autorii raportului califica propunerea PSD de majorare a pensiilor cu 50% in acest an drept "o aberatie cu consecinte dezastruoase" si apreciaza "onestitatea politica" a actualilor membri ai Cabinetului care, cu riscul de a deveni impopulari s-au opus unei asemenea idei imposibil de pus in practica.
Studiul SAR incadreaza proiectul de lege care vizeaza cresterea valorii punctului de pensie cu aproximativ 50% incepand din acest an - initiat de pesedistul Ioan Cindrea - la capitolul "propuneri fanteziste" si taxeaza dur demagogia initiatorilor. Analistii apreciaza ca actualul sistem de pensii seamana cu un "joc piramidal tip Caritas", care merge bine atat timp cat contributorii sunt mai numerosi decat cei care retrag banii. Din momentul in care raportul se inverseaza, incep sa apara probleme. Iar Romania este intr-o asemenea situatie, subliniaza SAR. In Romania, raportul pensionari/angajati se apropie de "rata fatidica" de 1:1, pe care chiar am depasit-o daca socotim si pensiile agricultorilor, care nu au contribuit niciodata in sistem - noteaza studiul. Analistii atrag atentia ca bani in plus in sistem nu au de unde sa apara, iar contributiile nu mai pot urca, pentru ca sunt deja printre cele mai mari din UE. "Cel mult, se pot face incercari de a redistribui saracia intre categoriile de pensionari", se arata in raport. SAR arata ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza politicilor agresive de pensionare anticipata, practicate de toate guvernele dupa 1990. Analistii considera necesara o regandire din temelii a sistemului de pensii printr-un pachet coerent care sa contina ajustarea nivelului contributiilor, marirea pensiei medii, mentinerea echilibrelor macro si continuarea cresterii economice. SAR propune ca, sub medierea unor entitati independente, partidele sa inceapa o serie de negocieri pe cateva domenii cruciale, cum ar fi sistemul de pensii si cel de absorbtie a fondurilor UE. Un acord politic pe aceste teme ar feri partidele de derapaje in lunga perioada electorala care se prefigureaza, mai noteaza autorii raportului. (Ovidiu BANCHES)
Marirea pensiilor s-a dezumflat
Deputatii pesedisti au decis ingroparea proiectului de lege privind marirea pensiilor, votand ieri, la propunerea liberalilor, in favoarea retrimiterii initiativei la comisia de specialitate. Desi PSD amenintase Guvernul Tariceanu cu motiunea de cenzura, pentru a forta adoptarea, de catre Camera Deputatilor, a proiectului privind marirea punctului de pensie, ieri, partidul lui Mircea Geoana si-a schimbat radical pozitia.
Astfel, propunerea ministrului liberal al Muncii, Paul Pacuraru, de retrimitere a proiectului la comisie, a fost adoptata cu 93 de voturi "pentru" de la PSD, PNL, UDMR si PC, 31 "impotriva" apartinand democratilor si patru abtineri. De altfel, pesedistii si liberalii s-au inteles inca de luni seara, in urma unei intalniri intre premierul Tariceanu si Viorel Hrebenciuc, sa retrimita la Comisie atat proiectul privind marirea pensiilor cat si cel privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare, urmand sa se ajunga la o solutie de compromis pentru ca acestea sa treaca, au precizat surse parlamentare.
Pentru a justifica schimbarea de atitudine a social-democratilor, deputatul PSD Anghel Stanciu a invocat faptul ca argumentele ministrului Muncii in favoarea amanarii votului asupra proiectului care vizeaza marirea pensiilor sunt suficient de convingatoare. Ministrul Pacuraru a sugerat ca nu exista surse financiare care sa permita majorarea punctului de pensie cu 45%, asa cum ceruse PSD. Totusi, Pacuraru a sustinut ca Guvernul a pregatit o ordonanta care ar urma sa intre in vigoare in iulie si care prevede introducerea ca indicator de raportare in calcularea pensiilor a salariului mediu brut pe economie, in locul salariului minim pe economie. Aceasta masura ar duce la cresterea pensiilor cu 4,5-4,7% pentru circa doua milioane de pensionari, s-a laudat Pacuraru. Democratii au fost singurii care au votat impotriva reintoarcerii proiectului la comisie. Deputatul PD Ioan Oltean a remarcat ca PSD vrea sa ingroape pachetul de legi, impreuna cu PNL. "Bravo! Sa fie intr-un ceas bun!", le-a adresat el urari liberalilor si pesedistilor, referindu-se la alianta care functioneaza intre cele doua partide. Proiectul de lege urmeaza sa fie discutat astazi la Comisia de munca, impreuna cu ministrii de resort, iar joi va intra pe ordinea de zi a Plenului. Si proiectul de lege care abiliteaza Guvernul sa emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare a fost retrimis ieri la Comisia juridica a Camerei, la propunerea reprezentantului Guvernului, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Carol Kovacs. Initiativa legislativa ar urma sa intre din nou in dezbaterea plenului maine. (Raluca PAPADOPOL)
Amenintarea lui Geoana
Mircea Geoana a amenintat ieri cu sesiune extraordinara daca Parlamentul nu va rezolva problema pensiilor, a medicamentelor compensate si a sprijinului pentru agricultori.
El a adresat o invitatie tuturor pensionarilor pentru ziua de joi, cand se va discuta in Camera Deputatilor Legea pensiilor. "Fac o invitatie catre pensionari sa vina joi in Palatul Parlamentului pentru a vedea cum se raporteaza deputatii la problema lor", a spus Geoana. Liderul PSD a avertizat ca toti pesedistii, in frunte cu europarlamentarii partidului, se vor afla astazi si maine in Senat si Camera Deputatilor pentru a sprijini motiunile PSD pe agricultura si sanatate. (R.A.)
Recomandari pentru PSD
"SAR dezaproba propunerile fragmentare si populiste, precum cea a deputatului Cindrea, care, avand in vedere situatia actuala a sistemului public de pensii, aduc a sinucidere. SAR cheama PSD sa se comporte ca un partid responsabil in lupta politica; in fond, sistemul de pensii demolat prin propunerile de acum va trebui administrat inclusiv de PSD in viitor, dupa o eventuala revenire la guvernare; castigurile electorale pe termen scurt nu compenseaza marile pierderi pe termen mediu si lung; agitarea organizatiilor de pensionari si crearea de asteptari nerealiste in categoria sociala cea mai batuta de soarta in tranzitie sunt nedemne de un partid social-democrat modern", se arata in raport. (O.B.)
Premierul anunta marirea pensiilor agricole
Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat in vizita la Bacau, a afirmat,
intr-o discutie cu localnicii comunei Helegiu, ca pensiile agricole vor fi majorate cu 50% in acest an, aratand totodata ca Executivul a crescut nivelul si celorlalte categorii de pensii. El a vorbit despre majorarea pensiilor agricole dupa ce mai multi pensionari ai comunei au reclamat nivelul scazut al veniturilor. "Majoram pensiile agricole cu 50% anul acesta", le-a spus Tariceanu acestora, citat de Mediafax. Premierul le-a spus celorlalti localnici, care l-au intrebat daca doar pensiile agricole vor beneficia de aceasta majorare, ca Executivul a crescut si nivelul altor categorii de pensii. "Nu, nu, le-am urcat pe toate", a spus Tariceanu. Seful Guvernului a primit luni, la Palatul Victoria, o delegatie a organizatiilor pensionarilor a nivel national, care i-au prezentat o lista de revendicari incluzand cresterea valorii punctului de pensie. (R.A.)
Corlatean sare la Tariceanu
Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, l-a acuzat, ieri, pe premierul Calin Popescu Tariceanu, ca face o politica imorala si, precum democratii, "de care nu difera prea mult", "fura" din proiectele propuse de alte partide. Corlatean a declarat, ieri, citat de Mediafax, dupa anuntul facut de premierul Calin Popescu Tariceanu privind majorarea pensiilor agricultorilor, ca acesta "face o politica imorala si, precum cei de la PD, de care nu difera prea mult, fura proiectele altora". Secretarul general al PSD i-a transmis lui Tariceanu ca proiectele de lege ale social-democratilor privind, printre altele, si dublarea pensiilor pentru agricultori, vor fi votate de Parlament, joi, "cu sau fara acordul PNL si al Guvernului". "Cu suta de lei data in plus romanului, politica pe care vrea sa o practice Guvernul Tariceanu, asa cum au mai facut-o si altii inainte de 1989, nu vom salva tara de la falimentul produs de guvernarea de dreapta dupa ianuarie 2005", a declarat Corlatean. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.