Proiectul este rezultatul a trei luni de negocieri intre Asociatia Pro Democratia si reprezentanti ai PNL, PD si PSD. Desi 114 parlamentari au semnat ca initiatori varianta la care s-a ajuns dupa negocieri, Cristian Parvulescu (APD) inca are temeri p
Proiectul este rezultatul a trei luni de negocieri intre Asociatia Pro Democratia si reprezentanti ai PNL, PD si PSD. Desi 114 parlamentari au semnat ca initiatori varianta la care s-a ajuns dupa negocieri, Cristian Parvulescu (APD) inca are temeri privind succesul acestei initiative. In varianta cea mai optimista, Comisia parlamentara pentru Codul Electoral ar putea elabora un raport in cursul verii astfel incat procedura legislativa la Senat sa se incheie pana in septembrie.
Desi negociatorii din partea partidelor-Valentin Iliescu (PD), Victor Ponta (PSD) si Mihai Voicu (PNL)- s-au dovedit entuziasti fata de pasul facut ieri, Parvulescu se teme ca in Comisie se va incerca tergiversarea discutiilor programate sa aiba loc saptamana viitoare. "S-ar putea ca unii parlamentari ai comisiei sa se imbolnaveasca foarte grav. Sunt multi care ar dori sa blocheze acest proces", a declarat Parvulescu. Acesta a atentionat ca, daca legea nu va fi adoptata rapid, presedintele Basescu va avea un motiv solid pentru organizarea unui referendum pe aceasta tema, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European. Pentru a preveni aceasta situatie, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a anuntat ca Senatul se va reuni in sesiune extraordinara in luna august. Voicu a refuzat sa comenteze posibilitatea promovarii legii prin asumarea raspunderii, insa Parvulescu a apreciat ca ar fi solutia cea mai la indemana in cazul in care proiectul va intampina rezistenta la Parlament sau amendamentele propuse vor impieta asupra esentei legii. In Comisia de cod electoral este nevoie de o majoritate de doua treimi pentru avizarea proiectului de lege, cele trei partide initiatoare detinand 10 din cele 15 locuri din comisie.
Pragul ramane la 5%
Fragilitatea acestei majoritati ar putea fi compensata prin sprijinul celor de la PC. In ceea ce priveste UDMR, aceasta ar putea sa nu se opuna. In simularea efectuata de APD privind distributia mandatelor in cazul aplicarii votului mixt, efectuata pe baza rezultatelor alegerilor din 2004, UDMR ar fi iesit chiar in plus cu un procent fata de situatia actuala. Pragul electoral ramane tot de 5%, Voicu sustinand ca niciodata nu s-a luat in calcul reducerea sa la 2%, varianta care ar fi fost vehiculata de secretarul general al PNL, Dan Motreanu. Dimpotriva, a aparut o conditie suplimentara pentru accederea unui partid in Parlament, anume obtinerea a minimum sase mandate in Camera Deputatilor (trei la Senat) pe baza votului uninominal. Numarul de parlamentari va scadea cu 12%. In Camera Deputatilor vor fi alesi 286 de parlamentari, la care se adauga 18 din partea minoritatilor nationale si patru care ii vor reprezenta pe romanii din strainatate. Numarul de senatori se va reduce de la 137 la 120 plus doi pentru diaspora. In strainatate vor fi organizate doua circumscriptii, una pentru Europa, una pentru restul lumii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.