Aflat in vizita in Rusia, secretarul general al NATO pledeaza pentru amplasarea scutului american antiracheta. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, se afla intr-o vizita oficiala de doua zile in Rusia. Prima sa oprire a


Aflat in vizita in Rusia, secretarul general al NATO pledeaza pentru amplasarea scutului american antiracheta. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, se afla intr-o vizita oficiala de doua zile in Rusia. Prima sa oprire a fost la Sankt Petersburg, iar apoi seful Aliantei Nord-Atlantice a plecat spre Moscova. Aici, Scheffer a luat parte la un Consiliu NATO-Rusia, alaturi de mai multi demnitari moscoviti. Printre inaltii oficiali prezenti la discutii s-au numarat presedintele Vladimir Putin, ministrul de externe, Serghei Lavrov, si citiva parlamentari.

Scheffer a incercat din nou sa-si convinga interlocutorii sa accepte amplasarea scutului american antiracheta in Cehia si Polonia. "Acest scut nu este o amenintare la adresa Rusiei, ci o modalitate de protectie impotriva altor state periculoase", a declarat Scheffer in timpul unei intrevederi cu purtatorul de cuvint al Consiliului Federatiei Ruse, Serghei Mironov. Demnitarul rus nu s-a lasat insa convins. "Daca nu e indreptat impotriva noastra, impotriva cui e indreptat? Cind se instaleaza rachete la granita Rusiei, e intotdeauna o amenintare", a afirmat el. In plus, Rusia a cerut Aliantei Nord-Atlantice sa nu permita efectuarea unor pasi care i-ar ameninta securitatea nationala.

Moscova a venit si cu un plan alternativ, menit sa ajute SUA sa se protejeze de eventuale atacuri fara a instala scutul in Europa de Est. Astfel, Kremlinul a oferit Washingtonului posibilitatea de a folosi o statie ruseasca de radare si lasere, amplasata in Azerbaidjan. Casa Alba a respins insa aceasta oferta pe motiv ca e nesatisfacatoare. Scheffer a declarat insa ca oferta Moscovei scoate in evidenta un singur lucru: "Si Rusia crede ca exista pericole si amenintari din partea unor state extremiste precum Iranul".

Pe agenda discutiilor s-au aflat si alte subiecte, cum ar fi cooperarea viitoare intre Rusia si NATO si ratificarea Tratatului Armelor Conventionale in Europa.

Intilnirea a avut loc intr-un moment festiv. Ieri s-au implinit cinci ani de la fondarea Consiliului Rusia-NATO si 10 ani de la semnarea Actului Mutual de Cooperare si Securitate intre Moscova si Alianta Nord-Atlantica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.