Societatea Academica din Romania califica proiectul de majorare a pensiilor al PSD drept „sinucidere" a sistemului public de pensii.

Propunerile „populiste" ale PSD privind marirea punctului de pensie cu 50% incepind din acest an „aduc a sinucidere", avind in vedere situatia actuala a sistemului public de pensii, sustine un raport al Societatii Academice din Romania (SAR). Potrivit documentului, semnat de directorii SAR Suzana Dobre si Sorin Ionita, „transformarea chestiunii pensiilor in moneda de schimb in negocierile intre partide ameninta sa ruineze definitiv nu doar sistemul de asigurari sociale ca atare, dar chiar fragila relansare economica la care asistam de citiva ani incoace".

Reprezentantii SAR sustin ca actualul sistem public de pensii este „asemanator cu un joc piramidal (tip Caritas) administrat de stat", care functioneaza atit timp cit numarul contribuabililor este mai mare decit cel al pensionarilor. Insa tocmai aici Romania are cele mai mari probleme, comparativ cu alte state UE, pentru ca la noi raportul pensionari-angajati se apropie de 1 la 1, potrivit raportului SAR. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns in acest impas il reprezinta politicile agresive de pensionare anticipata practicate de toate guvernele de dupa 1990, prin care „si-au cumparat pacea sociala pe termen scurt", mai arata raportul.

Autorii raportului cer „responsabilitate" din partea PSD si „apreciaza onestitatea politica a actualilor membri ai Cabinetului care, cu riscul de a deveni (si mai) impopulari, s-au opus unor asemenea idei depasite, imposibil de pus in practica".