Rafinaria Rafo Onesti intentioneaza sa isi majoreze capitalul social cu pana la 176,9 milioane de lei, din care peste 173,5 milioane de lei reprezinta contravaloarea investitiilor pe care actionarul majoritar al companiei, Balkan Petroleum, si le-a a
Rafinaria Rafo Onesti intentioneaza sa isi majoreze capitalul social cu pana la 176,9 milioane de lei, din care peste 173,5 milioane de lei reprezinta contravaloarea investitiilor pe care actionarul majoritar al companiei, Balkan Petroleum, si le-a asumat prin contractul de privatizare.
Operatiunea a fost solicitata de actionarul majoritar al companiei Balkan Petroleum si va fi discutata de actionari pe 17 iulie. Firma are in prezent un capital social de peste 430 milioane de lei.
Majorarea se va face proportional cu numarul de actiuni detinute in prezent.
Astfel, Balkan Petroleum, care detine peste 98%, va contribui cu un aport in numerar de peste 173 de milioane de lei, reprezentand contravaloarea investitiilor de mediu si tehnologie realizate. Restul sumei, pana la 176,9 milioane de lei, va fi completat cu actiuni emise suplimentar, pentru pastrarea procentului detinut anterior de ceilalti actionari.
Compania a anuntat anterior ca intentioneaza sa renunte la contractul de administrare cu IVG Investment&Management, incheiat la 27 noiembrie 2006 si prelungit in luna februarie a acestui an pentru o perioada de patru ani, operatiunea urmand a fi dezbatuta tot la 17 iulie.
Incetarea contractului de administrare presupune restituirea garantiilor de 100.000 de euro catre IVG Investment&Management BV.
Totodata, rafinaria vrea sa renunte la penalitati de 14,5 milioane de lei, pe care trebuie sa le recupereze de la Balkan Petroleum (BKP) Trading Impex, fosta companie VGB Impex. VGB este fostul administrator al Rafo.
Actionarul majoritar al Rafo, Balkan Petroleum, a preluat participatia majoritara de la stat. Balkan Petroleum Limited a fost cumparata de Calder-A, firma controlata de Iakov Goldovskiy, in proportie de 80%, si Todor Batkov (20%).
La sfarsitul anului trecut, actionarii Rafo au aprobat conversia in actiuni ale unor datorii ale firmei, in valoare de circa 1,9 miliarde de lei, in principal catre stat. Masura nu a intrat inca in vigoare, nefiind aprobata de catre creditori.
In urma operatiunii, actionarii Rafo ar urma sa fie Calder-A, cu o detinere de 31,1%, Balkan Petroleum Limited, cu 18,1%, Directia Regionala Vamala Iasi - 5,1%, AVAS - 0,7%, Raglam Overseas - 6,5%, Tender SA - 1,6%, Ministerul Finantelor Publice - 34,6%. Statul roman ar detine, prin institutiile mentionate, circa 41% din capital, iar Calder-A ar controla circa 55,7%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.