Victorie prin knock-out a presedintelui FRF: delegarile le va face directorul general Lupescu, au fost exclusi cei aratati cu degetul de Nas, iar sase dintre observatori nu au avut tangenta cu fluierul.

Mircea Sandu a facut luni o adevarata demonstratie de forta la Comitetul Executiv al FRF. Seful federatiei a taiat in carne vie: „centralii" Marian Salomir, Anton Helesteanu, Silviu Bogdan, Vasile Bratu, Viorel Sandu si Orlando Trandu au fost exclusi din arbitraj. Pentru mascarea implicarii Nasului in luarea acestei masuri, comunicatul de presa prin care FRF anunta decapitarea in masa spune ca „propunerea a apartinut Comisiei Centrale a Arbitrilor". Mai norocosi decit cei exclusi, Marius Bocaneala, Lucian Dan, Robert Dumitru si Marius Martis au fost retrogradati in lotul B, urmind ca, dupa un an, sa se ia o decizie in ceea ce-i priveste". Nici asistentii nu au avut parte de clementa: s-a renuntat la Cornel Avram, Dumitru Bargaoanu, Daniel Burloiu si Ispas Cojocaru, in timp ce Florin Buzarnescu, Costin Florescu, Bogdan Medrea, Iulian Radu si Claudiu Tripa au fost retrogradati in lotul B. Masurile sint extrem de dure, Salomir si Helesteanu fiind doi arbitri importanti in Liga I. Exemplul brutal dat de Sandu poate curata un domeniu in care pina astazi nimeni nu a reusit sa faca ordine. Cu spectrul excluderii dintr-o meserie altfel foarte banoasa, e de presupus ca arbitrii care au ramas in activitate vor incerca sa isi regaseasca cinstea.

Mircea Sandu a mai dat o lovitura grea mafiei din arbitraj: a introdus pe lista observatorilor numai oameni loiali lui, desi multi dintre acestia nu au fost niciodata arbitri. Dintre cei 20 de observatori pentru arbitri, sase sint fosti fotbalisti retrasi destul de recent, exceptindu-l pe „batrinul" Camataru. Cristian Dulca, Daniel Prodan, Florin Prunea si Ioan Timofte se alatura olteanului intr-o profesie ale carei chichite nu le cunosc, lacune care pot genera erori imense. Este una dintre cele mai riscante decizii ale lui Mircea Sandu, dar situatia din arbitraj impunea asa ceva. Comisiile care analizau prestatiile arbitrilor aveau ca „Biblie" raportul observatorului. Provenit din rindul arbitrilor, acesta era de regula implicat in cercuri de interese care ii alterau onestitatea. Arbitrul, dependent de observator, devenea mult mai usor coruptibil. Ca o surpriza neplacuta, ar fi de remarcat mentinerea lui Adrian Porumboiu pe lista observatorilor de arbitri, desi vasluianul este seful unui club din Liga I!

Ieseanul Anton Helesteanu a fost cel mai sincer dintre cei sanctionati de FRF. „Poate va surprinde, dar ma asteptam la aceasta decizie. Nu am facut niciodata scandal si nu voi face nici acum. Daca arbitrajul va fi in ascensiune fara mine si fara ceilalti, dati afara, e o decizie buna", a declarat luni Helesteanu. Adversar declarat al lui Sandu, Ion Craciunescu nu s-a abtinut de la comentarii acide: „Mi se pare o masura abuziva, atit timp cit decizia nu este luata de CCA. Cred ca sint niste lucruri negociate intre CCA si conducerea FRF, ceea ce poate sa ma duca cu gindul ca, in acest moment, CCA nu mai este o institutie independenta. Comitetul Executiv nu poate lua o decizie daca nu exista o hotarire prealabila a CCA, in acest sens".

Gloria poate pierde promovarea Lovitura de teatru la ultima sedinta a Comitetului Executiv al FRF: Gloria Buzau ar putea ramine in Liga a II-a, din cauza problemelor pe care le are cu obtinerea licentei de club profesionist. Buzoienii au primit termen pina pe 13 iulie pentru rezolvarea tuturor problemelor, legate in special de stadion. In cazul in care Gloria nu primeste licenta, FC National (locul 16 in Liga I, editia 2006-2007) ar scapa de retrogradare. Masura este una discutabila, prin FRF circulind zvonul conform carora in spatele deciziei s-ar afla Dinamo si Rapid, nemultumite de faptul ca Steaua a trimis deja la Buzau multi jucatori, iar Gigi Becali a declarat ca Gloria va fi satelitul neoficial al echipei sale. Tot in federatie se mai spune ca Florin Prunea este unul dintre partizanii acestei decizii, fostul portar al nationalei fiind de multe ori acuzat de Poli Timisoara ca ar fi ajutat FC National in litigiile cu banatenii.