A avut inclinatii native mai mult spre actorie decat spre muzica si a cantat muzica populara (aranjamente si reinterpretari ale unor piese folclorice, compozitii in stil folcloric, romante, cuplete de revista, muzica usoara cu tenta folclorica), nu f
A avut inclinatii native mai mult spre actorie decat spre muzica si a cantat muzica populara (aranjamente si reinterpretari ale unor piese folclorice, compozitii in stil folcloric, romante, cuplete de revista, muzica usoara cu tenta folclorica), nu folclor. Frumusetea, memoria muzicala, sensibilitatea artistica, vointa, munca, abilitatea de a se pune in valoare, de a se insinua in vietile oamenilor, indeosebi ale barbatilor care o puteau ajuta, au fost principalele ei calitati. Fuma mult, era capricioasa si indaratnica, iar viata personala a fost un dezastru.

Rauri de cerneala au curs intru lauda Mariei Tanase. "Maria nu numai ca n-a imitat pe nimeni, dar s-a ferit sa se imite chiar pe sine in gest, mimica sau repetand interpretarea initiala a pieselor folclorice", nota prof. Gh. Ciobanu in revista Muzica.
In partea a doua a editiei de colectie inchinata Mariei Tanase veti descoperi cantece inedite din perioada 1936-1957, pe care specialistii le credeau pierdute. De altfel, de existenta unora dintre ele nici nu stiau. Etnografi de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" au cautat documente sonore in arhiva proprie si au reconditionat tehnic cantecele, redandu-le viata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.