Presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, se teme ca parlamentarii ar putea pune bete in roate proiectului si ii ameninta pe alesi cu referendumul lui Traian Basescu.

PNL, PD si PSD au depus ieri la Biroul Permanent al Senatului proiectul de lege pentru introducerea votului uninominal in varianta propusa de Asociatia Pro Democratia. Pentru a-i conferi "greutate politica", proiectul de lege a fost semnat, in calitate de initiatori, de 114 senatori si deputati. 110 de la PD si PNL si doar patru de la PSD, printre care Victor Ponta si Viorel Hrebenciuc.

Dupa depunerea proiectului, reprezentantii celor trei partide au iesit in public pentru a anunta evenimentul alaturi de presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, initiatorul schitei de proiect. Ei au promis ca vor incerca sa finalizeze dezbaterea pe aceasta lege in timpul vacantei parlamentare. „Sfirsitul lunii august trebuie sa aduca fie o sesiune extraordinara la Senat, fie o reuniune care sa dea un termen senatorilor sa depuna amendamente pentru ca, in prima saptamina din septembrie, procedurile sa se inchida", a anuntat ieri deputatul PNL Mihai Voicu, presedintele Comisiei de cod electoral, sustinut de colegii sai de comisie Valentin Iliescu (PD) si Victor Ponta (PSD). Cei trei sustineau ca vor incerca sa aiba saptamina viitoare patru sedinte consecutive ale comisiei pentru a finaliza raportul pe lege.

Desi era vizibil incintat ca proiectul de lege a ajuns, in sfirsit, in dezbaterea Parlamentului, Cristian Pirvulescu nu se arata la fel de optimist cu privire la termenul adoptarii lui. „Exista posibilitatea ca multi sa se imbolnaveasca brusc saptamina viitoare si sa nu mai fie cvorum pentru sedinta. Fiecare dintre noi are semnale de la parlamentari care vor pune obstructii acestei legi", spune Pirvulescu. „Aceasta situatie ar putea reprezenta un argument pentru presedintele Basescu sa organizeze un referendum pe aceasta tema, o data cu alegerile pentru PE. Va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile", a atentionat Pirvulescu.

Potrivit proiectului depus ieri la Senat, jumatate din numarul total al parlamentarilor urmeaza sa fie alesi in mod direct. Pentru exemplificare, in varianta Pro Democratia, daca intr-un judet (circumscriptie electorala) trebuie alesi zece parlamentari, acel judet va fi impartit in cinci parti (subcircumscriptii) care vor purta numele de colegii uninominale. In fiecare dintre aceste subcircumscriptii se alege uninominal cite un candidat. Acela care obtine cele mai multe voturi. Restul de cinci mandate care revin judetului se impart in functie de procentele pe care le obtin partidele la nivel national, cu conditia sa depaseasca pragul de 5%. De asemenea, una dintre principalele modificari pe care le aduce proiectul Pro Democratia este reducerea numarului de parlamentari. Numarul deputatilor va fi redus de la 332 la 286, iar cel al senatorilor de la 137 la 120.

UDMR a gasit solutia Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca este foarte probabil sa se ajunga la o solutie acceptabila pentru UDMR la votul uninominal. El si-a declarat speranta ca vor fi gasite „modalitati de compensare, de echilibrare", astfel ca rezultatul final sa fie proportional fata de cei care au participat la vot. „Doleanta noastra principala s-a referit la dezechilibrul rezultat dintr-un vot uninominal care nu se asociaza cu modalitati de compensare", a afirmat Marko Bela. Potrivit presedintelui Uniunii, exista sanse sa fie gasita solutia potrivita ca voturile care nu au fost valorificate in cadrul mandatelor pentru circumscriptiile uninominale „sa intre intr-un cos si sa fie valorificate si aceste voturi ulterior".

Tariceanu: "Nu s-a stabilit inca nimic" PNL nu a luat nici o decizie privind sustinerea reducerii pragului electoral de la 5% la 2%, aceasta operatiune facind obiectul unei simple declaratii a unui membru PNL, a declarat, ieri, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, referindu-se la afirmatia lui Dan Motreanu. "E o simpla declaratie a unui coleg de partid, nu este o decizie a PNL, nu s-a stabilit inca nimic", a spus Tariceanu.