Dumitru Dragomir a obtinut prima victorie legislativa in cei sapte ani de cind este deputat, si anume adoptarea de catre Senat a legii privind prevenirea si combaterea violentei in sport.

Huliganii de pe stadioanele de fotbal, dar si
Dumitru Dragomir a obtinut prima victorie legislativa in cei sapte ani de cind este deputat, si anume adoptarea de catre Senat a legii privind prevenirea si combaterea violentei in sport.

Huliganii de pe stadioanele de fotbal, dar si presedintii de cluburi au motive sa se teama. Dupa patru luni de la initiere, propunerea legislativa a presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, privind combaterea violentei in sport a primit girul Senatului si mai are de trecut pragul Camerei Deputatilor pentru a intra in vigoare. Dupa acest moment, li se va interzice accesul pe stadioane tuturor celor care au savirsit fapte prevazute de legea penala. Potrivit legii promovate de Dragomir, instanta va lua masura pe o perioada de la trei luni la trei ani, chiar si in cazul in care faptuitorului nu i se aplica o pedeapsa pecuniara sau privativa de libertate. Mai mult, interdictia accesului pe stadioane poate fi luata si de procuror in timpul judecatii, insa numai provizoriu, prin ordonanta, pe o perioada de maximum 180 de zile.

Conform legii sefului LPF, actele de violenta ale suporterilor vor fi sanctionate cu amenzi de la 500 la 1.500 de lei sau cu prestarea a 100 pina la 300 de ore de munca in folosul comunitatii. Nici oficialii cluburilor nu scapa de rigorile noii legi. O practica uzuala in fotbalul autohton, incitarea la violenta a suporterilor prin intermediul mass-media ii va costa pe presedintii gruparilor romanesti sau pe oficialii acestora intre 3.000 si 10.000 de lei.

Cel mai mult vor avea de suferit, potrivit propunerii legislative, suporterii care vor aprinde faclii, torte, petarde, materiale incendiare sau fumigene. In cazul acestora, din rindul carora a facut parte chiar Dumitru Dragomir la petrecerea de sarbatorire a titlului cucerit de Dinamo, pedeapsa va ajunge pina la patru ani de inchisoare si poate fi extinsa in cazul vatamarii unor persoane fizice sau al suspendarii partidei. Desi necesitatea legii impotriva violentei pe stadioane a fost probata de ultimele evenimente atit din tara, cit si din Europa, legea lui Dragomir a trecut cu emotii de Senat. Avind caracter organic, propunerea sefului LPF ar fi trebuit sa stringa minimum 69 de voturi, dar, initial, a primit numai 68. Legea a fost salvata insa de senatorul PRM Carol Dina, care a sustinut ca votul sau nu a fost inregistrat de sistemul electronic si a cerut contabilizarea lui, admisa de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Propunerea legislativa a lui Dumitru Dragomir este a 26-a din intreaga activitate din Senat, 22 dintre precedentele propuneri apartinind sefului Ligii fiind respinse definitiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.