Istoriografia romaneasca este de ieri mai bogata dupa ce la Palatul Elisabeta a fost lansat, in prezenta Regelui Mihai I, a Reginei Ana, a Principesei Margareta si a principelui Radu de Hohenzollern-Veringen, primul volum in limba romana al "Jurnalul
Istoriografia romaneasca este de ieri mai bogata dupa ce la Palatul Elisabeta a fost lansat, in prezenta Regelui Mihai I, a Reginei Ana, a Principesei Margareta si a principelui Radu de Hohenzollern-Veringen, primul volum in limba romana al "Jurnalului" Regelui Carol I. El face parte dintr-o serie de patru volume ce cuprind perioada dintre proclamarea Regatului 1881 si moartea Regelui din 1914.
Un mare castig
Cartea prezinta notarile zilnice ale primului Rege al Romaniei intre anii 1881 - 1887, este scrisa intr-un limbaj simplu, fiind o consemnare fidela a evenimentelor si faptelor. "Nu este o fresca a societatii romanesti, dar este un izvor indispensabil pentru reconstituirea biografiei regelui. Este un mare castig pentru noi toti" a declarat Vasile Docea, istoricul caruia ii datoram aceasta carte. El s-a preocupat de stabilirea textului, traducerea din limba germana, studiul introductiv si notele. Istoricul a precizat ca a descoperit intamplator jurnalul la Arhivele Statului Bucuresti si ca daca nu ar fi existat ar fi dorit sa scrie el un asemenea jurnal ca un proiect literar.
Jurnal, nu memorii
Regele Mihai I a marturisit ca nu stia de existenta Jurnalului, desi auzise de la tatal sau, regele Carol al II-lea, ca s-ar putea sa existe. Prin aparitia acestui volum la Editura Polirom, cei interesati beneficiaza de acum inainte de un instrument de prima mana. In el sunt reflectate momente importante din politica interna sau cea externa, iar regele Carol I se dovedeste un cronicar foarte constiincios in descrierea lor. "Nu a tinut un jurnal pentru a nota cine stie ce framantari sufletesti, ci consemneaza cu predilectie ceea ce se intampla in exteriorul sau", a mentionat Vasile Docea. Jurnalul lansat ieri nu trebuie confundat cu "Memoriile" Regelui Carol I, fiind vorba de doua opere diferite. Carol I a fost rege intre 1866 - 1914, domnia sa fiind cea mai lunga din intreaga istorie a tarii. (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.