Corespondenta din Chisinau
In acest week-end, presedintele moldovean Vladimir Voronin urmeaza sa se intalneasca pentru a treia oara, timp de o luna, cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Intrevederea programata sa aiba loc la Rostov-pe-Don s-a d
Corespondenta din Chisinau
In acest week-end, presedintele moldovean Vladimir Voronin urmeaza sa se intalneasca pentru a treia oara, timp de o luna, cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Intrevederea programata sa aiba loc la Rostov-pe-Don s-a dorit a fi una secreta, iar faptul ca ziaristii au aflat despre ea s-a soldat cu demiterea, prin decret prezidential, in ziua de marti, 26 iunie, a consilierului cu misiuni speciale al presedintelui Voronin, Sergiu Mocanu, personaj cu un trecut politic pro-romanesc.



Presa de la Chisinau scrie ca Voronin si Putin urmau sa se puna de acord, la Rostov-pe-Don, asupra unor trucuri menite sa determine UE si SUA sa accepte noul plan rusesc privind statutul regiunii transnistrene, document considerat a fi mai periculos chiar si decat esuatul "Memorandum Kozak" de asa-zisa federalizare din 2003.

SUA si UE urmaresc acum cu atentie maxima intalnirile din ultima vreme ale presedintilor Voronin si Putin. Informatiile despre existenta unui nou plan secret de origine ruseasca pentru Transnistria, care prevede accederea exponentilor structurilor politice transnistrene in Legislativul de la Chisinau si stationarea armatei ruse in Transnistria, au pus in garda Departamentul de Stat american si cancelariile europene. Desi Vladimir Voronin i-a asigurat in repetate randuri pe diplomatii occidentali ca nu exista un astfel de plan si ca Chisinaul nu va negocia cu Rusia solutionarea diferendului transnistrean in afara formatului 5+2 din care fac parte SUA si UE (cu statut de observatori), presa de la Chisinau si cea internationala lasa sa se inteleaga clar ca Voronin minte si actioneaza perfid.

Unii analisti politici de la Chisinau sunt de parere ca intalnirea Putin-Voronin de la Novo Ogarevo, pe 22 iunie, a fost o stratagema menita sa induca in eroare comunitatea internationala care se astepta ca mult-trambitatul plan pentru Transnistria sa fie semnat anume in acea zi. Nici cele mai bine informate ziare moscovite, cu relatii la Kremlin, nu au reusit sa afle ceva concret in privinta acelei intalniri. Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau a comunicat doar ca "presedintii Republicii Moldova si Rusiei au examinat problemele reglementarii transnistrene, mentionand importanta reluarii procesului de negocieri".

Desi a trecut aproape o saptamana de la intalnirea celor doi sefi de state, autoritatile ruse si moldovenesti nu s-au grabit sa faca publice rezultatele intrevederii, iar stirea despre programata intalnire secreta din acest week-end a presedintilor Voronin si Putin a cazut ca un bumerang peste conspiratia moldo-rusa. Presa de la Chisinau scrie ca rezultatele alegerilor locale din anul curent, care indica o scadere dramatica a popularitatii comunistilor, l-au panicat pe Vladimir Voronin. "Constientizand ca nu mai are ce pierde, aflandu-se pe ultima suta de metri a ultimului sau mandat de presedinte, liderul de la Chisinau ar putea comite, in aceasta stare, greseli fatale pentru soarta de mai departe a Basarabiei", sustin analistii politici. Kremlinul, de asemenea, este constient ca actuala configuratie politica din Republica Moldova este ultima sansa a Rusiei de a-si asigura dominatia, in urmatoarele decenii, in spatiul de dincolo de Prut, esecul fortelor pro-moscovite in perspectiva alegerilor parlamentare din 2009 fiind mai mult decat sigur.

Stirea despre intalnirea secreta Putin-Voronin de la Rostov-pe-Don, programata pentru sfarsitul acestei saptamani, a incins spiritele la Chisinau. La fel ca in anul 2003, cand au reusit sa se opuna eficient "Planului Kozak" de asa-zisa federalizare, partidele politice de opozitie si societatea civila par dispuse sa faca din nou front comun, pentru a-l impiedica pe comunistul Voronin sa arunce, la final de mandat, Republica Moldova in bratele Rusiei. Potrivit ziarului Flux care apare la Chisinau, "confruntarile ar putea sa atinga cote alarmante". "Autorii noii diversiuni rusesti isi dau seama de aceasta, dar Rusiei ii convine o atare evolutie a situatiei, deoarece nu are nimic de pierdut. Rusia ar avea de castigat atat in cazul in care noul plan va trece, cat si in cazul esuarii acestuia. Si asta pentru ca tensionarea situatiei in Republica Moldova i-ar oferi un argument in plus ca sa-si mentina trupele in Transnistria. De aceea, conchide ziarul citat, probabil ca autorii «Memorandumului Kozak 3» nici nu-si pun prea mari sperante in reusita lui, ci mizeaza mai degraba pe efectele colaterale ale unui esec."

Un alt ziar de opozitie, Timpul, editat la Chisinau, nu exclude "ca la Moscova Voronin sa fi negociat cu Putin si niste garantii pentru sine si pentru familia sa in cazul cand se va pune problema sa schimbe, in 2009, mandatul de presedinte pe catuse". "Comportamentul lui Voronin dovedeste nesiguranta, agonie, frica. Si are de ce sa se teama. Sapte ani lungi si grei el a condus autoritar si despotic Republica Moldova, relansand-o pe o orbita geopolitica fara viitor, impingand-o intr-un trecut de care a scapat toata Europa de Est. In plan uman, Voronin personal a mutilat si a distrus destine omenesti, bagand in puscarie oameni nevinovati", conchide ziarul citat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.