CE BEM, CE MANCAM
Majoritatea ingredientelor folosite de producator au efecte negative asupra organismului, putand provoca alergii sau boli grave la un consum ridicat.


Inghetata Melody contine noua aditivi alimentari, grasimi ve-getale, arome sintetice si alte cateva ingrediente. Combinatia folosita de producator nu este facuta pentru a uita de caldurile de afara, ci pentru a crea probleme de sanatate. Pe eticheta produsului analizat sunt insirate urmatoarele ingrediente: "Apa, zahar, grasimi vegetale, lapte praf degresat, zer praf, cacao, emulgator (mono si digliceride E 417 si esteri cu acizi grasi E 472), stabilizatori (faina de seminte de carruba E 410, faina de seminte de guar E 412, carboximetil celuloza E 466, caragheenam E 407), arome identic naturale, acidifiant (acid citric E 330), coloranti artificiali (azorubina E 122, tartrazina E 102), cocktail de fructe (sau de ciocolata)".


Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca produsul este de fapt o emulsie stabilizata cu emulgatori, colorata cu coloranti chimici de sinteza azoici, gelifianti, folositi pentru retinerea apei, arome artificiale si acidifiant E 330. Produsul contine zaharoza cu index glicemic ridicat, stresant pentru pancreas. Nu este specificata natura grasimilor vegetale, care pot fi hidrogenate sau interesterificate. Gelifiantii-stabilizatori (E 410, 412, 466) pot provoca persoanelor sensibile tulburari digestive. Colorantii folositi de producator sunt incriminati in aparitia cancerelor si in intensificarea crizelor de astm. E 122 este interzis in Norvegia, Japonia, Suedia, SUA, Austria din cauza efectelor adverse pe care le are. Cercetarile efectuate asupra efectelor tartrazinei arata ca produce hiperactivitate la copii.


CONCLUZII. Inghetata analizata nu este recomandata copiilor, femeilor gravide si care alapteaza, diabeticilor, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de cancer, persoanelor cu sensibilitate gastrointestinala, alergicilor, celor cu probleme dermatologice. Carageenanul, E 407, este un aditiv care nu are efecte adverse, dar concentratiile ridicate produc flatulenta si balonare in urma fermentarii de catre microflora intestinala (similar cu toate polizaharidele digerabile). Carageenanii cu lant scurt pot produce perforarea intestinului si nu sunt permisi in alimente.