PROIECTE. In urmatorii zece ani, intreaga retea de cai ferate din Romania, cu o lungime de 10.800 de kilometri, va fi modernizata, iar in urmatorii sase ani vor fi cumparate 150 de noi rame electrice, intre 50 si 70 de locomotive diesel si 2.500 de v
PROIECTE. In urmatorii zece ani, intreaga retea de cai ferate din Romania, cu o lungime de 10.800 de kilometri, va fi modernizata, iar in urmatorii sase ani vor fi cumparate 150 de noi rame electrice, intre 50 si 70 de locomotive diesel si 2.500 de vagoane noi, a declarat  Ludovic Orban, ministrul Transporturilor. Peste 50% din fondurile de 2,5 miliarde de euro alocate Romaniei de UE sunt dirijate catre modernizarea infrastructurii. Mai mult, Programul Operational Sectorial de Transport (POS-T) va fi aprobat saptamana viitoare, pentru acest an fiind aprobat un buget de 600 de milioane de euro. (E.S.)  TRANZACTII. Valoarea tranzactiilor imobiliare va depasi doua miliarde de euro in 2007, considera analistii imobiliari de la compania Colliers. "Doua miliarde de euro este foarte mult pentru o piata in crestere. Fondurile de investitii se bat pentru Romania, deoarece randamentele de pe piata imobiliara sunt cu un punct procentual mai mari decat cele din Europa Centrala", a declarat Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers Romania. (D.I.)  RETAIL. Estimarile analistilor imobiliari indica faptul ca in anul 2009 vom vedea primele falimente de centre comerciale, deoarece oferta va depasi cererea. Centre comerciale care vor fi construite in Romania in urmatorii trei-patru ani vor totaliza 2,9 milioane de metri patrati, nivel care depaseste potentialul pietei, estimat la 1,7 milioane de metri patrati. "Din cele 90 de centre comerciale care au fost anuntate in toata tara pentru urmatorii cinci ani ar trebui construite doar jumatate. Cele mai afectate vor fi firmele mici, care vor fi nevoite sa inchida centrele comerciale", a declarat Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers Romania. (D.I.)  PARTENERIAT. CFR Calatori vrea sa se asocieze cu firme private pentru modernizarea parcului de vagoane, urmand ca ulterior sa fie operate in parteneriat, de CFR Calatori si respectivele companii. In prezent, parcul CFR Calatori numara 3.500 de vagoane, din care 90% au o vechime de peste 20 de ani, iar cea mai noua locomotiva are peste 26 de ani. Din cele 1.600 de trenuri operate de CFR Calatori, 50% au rang superior, restul fiind trenuri de persoane. (E.S.)  STUDIU. Majoritatea romanilor - 95% - merge duminica la cumparaturi pentru a-si procura bunuri de larg consum, potrivit unui studiu realizat de GfK. Totusi, nu suntem "campioni" la acest capitol, in Rusia, Bosnia-Hertegovina si Serbia, proportia fiind chiar de 100%. La polul opus se situeaza ungurii, doar 69% dintre ei avantandu-se dupa cumparaturi in ultima zi a saptamanii. Duminica, romanii cheltuiesc mai mult comparativ cu celelalte zile ale saptamanii, valoarea bunurilor de larg consum achizitionate fiind de 13% din totalul cumparaturilor saptamanale. (F.Z.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.