Piata sibiana ofera investitorilor o gama larga de posibilitati pentru a se proteja impotriva riscului de pret atat pe segmentul pietei de capital, dar si valutar. Privind contextul actual din piata la vedere se poate observa ca, atat euro, cat si dolarul sufera. In aceste conditii investitorii fie importatori sau exportatori pot usor efectua operatiuni de hedging valutar cu ajutorul instrumentelor financiare derivate oferite de BMFMS.
In momentul actual se observa un interes in crestere pe lei/euro tranzactiile ajungand sa se efectueze pe toate cele patru scadente in derulare. Ioan Aleman, directorul Departamentului de dezvoltare a BMFMS crede ca a€˛Se tranzactioneaza euro pentru simplul fapt ca partenerii de afaceri ai importatorilor si exportatorilor care fac hedging sunt din Uniunea Europeana, iar speculatorii pe cursurile valutare prefera la randul lor moneda unica, in contextul integrarii Romaniei in UE".
Strategiile care pot fi aplicate pe Sibiu sunt nenumarate, dar totul depinde de profilul investitorului. Caracteristicile futures sau options acopera nevoile intregii mase de jucatori. Veriga slaba, adica lichiditatea va fi in cel mai scurt timp rezolvata prin atragerea in piata a unor mari jucatori care vor avea rolul de market-maker. a€˛Consideram ca raporturile lei/euro, lei/usd, euro/usd vor fi din nou in centrul atentiei. Ca tinta avem pentru sfarsitul de an un numar de contracte apropiat de cel din 2004, cand segmentul valutar acoperea peste 80% din volumul tranzactiilor zilnice", a mai declarat Aleman.
In tabelul alaturat sunt expuse alternativ avantajele si dezavantajele contractelor futures versus forward-ul disponibil la banci. Din analizarea lor se poate observa plusul evident al contractelor futures. Acest articol are rolul unui demers educational. Exemplele concrete cu date din piata folosite pentru ilustrarea avantajelor nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii strategiilor prezentate apartine doar investitorilor.

Decebal N. Todarita, purtator de cuvant al BMFMS