A Treia Republica! Alecsandri avea dreptate: romanul s-a nascut poet. Nu neaparat poet bun - altminteri manelele nu s-ar bucura de atita popularitate - dar, orisicit, poet. Iubeste metafora. Meta-phora - a transporta peste - e un fel de pod: uneste, mentinind, totodata, la distanta. De aceea discutam politica, dar nu facem politica. E vechi "pacatul" si nu sintem primii vinovati. Francezii trebuie aratati cu degetul. La englezi, de prin secolul al XVI-lea incoace, sfera politicii a reprezentat o continuare fireasca a societatii civile. Pentru francezi, in schimb (dar si pentru germani - vezi Hegel sau Habermas), societatea civila s-a aflat intr-o permanenta opozitie cu politicul. Disidenta anticomunista n-a facut altceva decit sa intareasca aceasta tensiune. Asa a aparut, de altfel, si ideea antipoliticii, popularizata, printre altii, de catre Havel. Imaginea celor doua tabere - ei, politicienii, si noi, societatea civila - este adinc inradacinata in subconstientul colectiv continental. Sintem animale poetice si antipolitice.

Sintem poelitici. O metafora izbutita sau o expresie percutanta cintaresc in ochii romanilor cit o mie de fapte - un defect comentat saptamina trecuta de catre Teodor Baconsky, dar un defect care poate fi lesne interpretat si ca o calitate. Nu degeaba ne-am comparat cu o mamaliga si ne-am bucurat peste poate cind am constatat ca putem, la o adica, face si explozie. Mamaliga insa necesita o atentie deosebita - pentru a nu se lipi de fundul ceaunului, trebuie invirtita neostoit. Din acest punct de vedere, macar, putem zice ca am avut noroc: cind era cit pe ce sa ne „lipim", resemnati, de fundul oalei, a aparut Basescu. Multe i se pot reprosa, mai putin defectul de a lasa lucrurile sa „balteasca". Basescu s-a dovedit un „facalet" extrem de eficient.

A Treia Republica e o metafora pe cale sa devina realitate. „Cind o femeie isi pune mintea la ceva, nici dracul n-o mai poate opri", zicea scriitorul Marcel Petrisor. Asa si cu intelectualii. Intrebarea nu e, asadar, cum spunea Cristian Patrasconiu, „daca le iese", ci „cum". Apropierea de CADI si PLD (a se citi Valeriu Stoica) e deja periculoasa, pentru ca e prozaica: anihilind distanta dintre societatea civila si politic, distruge metafora. Parlament unicameral? Democratie prin referendum? Ih! Pina si cartea de telefon e mai poetica! O speranta mai avem, totusi. Zicea Petrisor: „Cind o femeie isi pune mintea la ceva, nici dracul n-o mai poate opri - doar o alta femeie".

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.