Generalul Dan Voinea, cel care coordoneaza dosarele Revolutiei si al Mineriadei din iunie 1990, a declarat ieri ca decizia privind mutarea dosarelor mineriadei de la procurorii militari la cei civili este inca o incercare de tergiversare, pentru ca n
Generalul Dan Voinea, cel care coordoneaza dosarele Revolutiei si al Mineriadei din iunie 1990, a declarat ieri ca decizia privind mutarea dosarelor mineriadei de la procurorii militari la cei civili este inca o incercare de tergiversare, pentru ca nu se doreste aflarea raspunsurilor legate de acele evenimente. "Ceea ce este insa paradoxal este faptul ca acei criminali de atunci devin victime", a spus Voinea. Referindu-se la aceasta tergiversare, Voinea a adaugat ca se incearca discreditarea victimelor pentru ca, "cu cat timpul trece, victimele, tot plangandu-se, incep sa se plictiseasca".
El a mai declarat ca pe parcursul dosarului privind Mineriada din 13-15 iunie 1990, care este foarte voluminos, au aparut foarte multi complici ai evenimentelor de atunci care au ajutat la represiunile ce au avut loc si care au incitat la distrugeri, omor, incendieri. Ei au fost ajutati, potrivit lui Voinea, de anumiti "tehnicieni" care au avut grija ca actiunile sa nu dea gres, intre instigatori aflandu-se profesori, generali, ideologi. "Cel care a instrumentat teroarea cum poate fi numit decat terorist? Ceea ce este insa paradoxal este faptul ca acei criminali de atunci devin victime", a spus Voinea, citat de Rompres. Generalul a declarat la GDS ca numarul persoanelor vatamate in timpul mineriadei din iunie 1990 a fost de 1054, catalogand acele evenimente ca "o manipulare facuta de statul genocidar". "Ceea ce s-a intamplat in Piata Universitatii este un lucru complicat. Nu a fost vorba de un simplu atac impotriva unor manifestatii. Mineriada a fost gandita impotriva celor care erau opozantii ideologiei comuniste. Ceea ce este paradoxal insa este ca statul totalitar incearca sa creeze victime, iar cei care au fost reprezentantii statului totalitar se transforma acum in astfel de victime. Raul facut a fost prezentat ca bine", a afirmat Dan Voinea. Acesta a afirmat ca, pana in prezent, Parchetele Militare au colaborat foarte bine cu Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a finalizat, printre altele, Dosarul Revolutiei de la Timisoara, aceasta fiind, in opinia sa, o instanta civila abilitata in finalizarea unor anchete similare. "Nu am incalcat cu nimic normele Uniunii Europene in anchetele pe care le-am desfasurat", a adaugat el.
Minerii, hraniti in Gara Baneasa
Procurorul Dan Voinea a participat - alaturi de Ana Blandiana, Radu Filipescu, Vladimir Tismaneanu, Sorin Iliesiu, Ion Barbu si Traian Ungureanu - la lansarea cartii "Mineriadele - intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca", semnata de tanarul cercetator Alin Rus. La eveniment, Radu Filipescu a relatat ca in iunie 1990 a fost oprit pe strada, in zona Pietei Rosetti, de cativa mineri, unul dintre acestia cerandu-i buletinul. Filipescu a adaugat ca si-a prezentat buletinul, ca nu a patit nimic, insa a tinut sa sublinieze ca a fost socat de "violenta incredibila" care se putea citi in ochii acelor mineri. Filipescu l-a intrebat pe procurorul militar Dan Voinea daca in cercetarile pe care le-a facut in dosarul mineriadelor, a constatat ca acestia fusesera drogati pentru a fi violenti. Voinea a raspuns ca nu poate afirma in mod explicit acest lucru, insa a mentionat ca in dimineata de 14 iunie 1990 minerii au fost asteptati in Gara Baneasa, unde li s-au dat "sandvisuri si bauturi". Voinea a subliniat ca nici unul dintre mineri nu a fost lasat sa plece din Gara Baneasa fara sa fi consumat din aceste sandvisuri si bauturi. El a mai spus ca in aceasta actiune au fost implicate structuri din institutiile statului si ca nu s-a dorit verificarea alimentelor si a bauturilor oferite minerilor in Gara Baneasa.
1054 de victime
Generalul a precizat ca au fost 1054 de victime ale mineriadei din 1990, eveniment despre care a spus ca a fost o manipulare politica, facuta de un "stat genocidar". Voinea a relatat ca la Universitatea din Bucuresti se primise ca donatie, din partea unei universitati din strainatate, zece calculatoare, un grup de mineri fiind chemat sa le distruga. Procurorul a adaugat ca un profesor de la Universitate, observandu-i pe mineri cu calculatoarele in brate, i-a intrebat ce doresc sa faca cu aparatele. Potrivit lui Voinea, minerii i-au raspuns acelui profesor ca fusesera chemati de "un civil". Voinea a mentionat, citat de Mediafax, ca acel civil era "Cuchi Borislavski, cumnatul lui Petre Roman". Dan Voinea a sustinut ca, in timpul cercetarilor, Miron Cozma a relatat ca in noaptea de 14 iunie 1990 a stat la Sala Polivalenta, alaturi de mineri, iar in cursul acelei nopti veneau, pe rand, civili care spuneau ca au nevoie de cinci, de zece sau de mai multi mineri, ii luau cu ei si nu se stie unde-i duceau si la ce-i foloseau.
Procurorii militari l-au citat la audieri pe fostul presedinte, acesta fiind invinuit in dosarul Mineriadei din iunie 1990
Ion Iliescu asteptat la Parchetul General
Fostul presedinte Ion Iliescu este asteptat astazi la Parchetul General in dosarul privind imprejurarile in care au murit patru persoane in timpul mineriadei din iunie 1990, el lipsind deja de doua ori la audieri. Acesta nu s-a prezentat ieri la audieri invocand "motive politice". Fostul presedinte este invinuit in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ancheta este o parte separata din dosarul privind mineriada, vizand implicarea mai multor ofiteri in rezerva din Ministerul de Interne in uciderea prin impuscare a patru persoane, in Piata Universitatii. In timpul mineriadei din iunie 1990 au fost omorate sase persoane, ancheta in care sunt cercetati ofiterii din Ministerul de Interne si fostul presedinte Ion Iliescu vizand doar patru dintre ele, contextul mortii celorlate doua persoane fiind anchetat in dosarul principal privind mineriada.
Iliescu: "O absurditate"
Fostul presedinte a declarat ca invinuirea sa in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990 reprezinta un act eminamente politic, fara temei juridic. Acesta declara ca nu i-au fost prezentate, de catre organele de cercetare, nici un fel de fapte care sa il incrimineze. "Nici pana acum nu mi-au prezentat nici un fel de fapte. Ei (organele de cercetare, n.red.) au doar reclamatii, de la Asociatia "21 Decembrie" si altele. Dar organele de cercetare trebuie sa prezinte niste fapte", a spus Iliescu, citat de Mediafax. "Eram seful statului. Se declansase o actiune anarhica. O devastare de institutii ale statului. Eu ce trebuia sa fac? Sa stau cu mainile in san, sa ma uit la declansarea acestei anarhii, care putea sa duca la razboi civil pana la urma? Nu am avut politie, nu am avut instrumente de actiune. Si s-a petrecut si aceasta tragedie in care au murit niste oameni. Si incriminezi seful statului, care era obiectul acestor actiuni anarhice? Nu vedeti ca este o absurditate?. Asta este o actiune eminamente politica", a spus acesta.
Acuzatiile
In aceasta ancheta au fost pusi sub invinuire generalul (r) Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne si alti trei colonei in rezerva. Dosarul a fost trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie in anul 2000, dar in 2003 magistratii instantei supreme l-au restituit procurorilor militari, pentru refacerea materialului de urmarire penala. Totodata, in aceasta ancheta, fostul ministru de Interne Mihai Chitac a dat, saptamana trecuta, o declaratie, fiind audiat timp de opt ore si jumatate de generalul Dan Voinea. Potrivit magistratilor militari, ancheta privind mineriada din 1990 - in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime impotriva umanitatii. Printre infractiunile despre care anchetatorii au date ca au fost comise in timpul mineriadei din 1990 se afla subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationale, talharie, distrugere, asociere in vederea comiterii de infractiuni, arestare ilegala si cercetare abuziva, lipsire de libertate in mod ilegal, aplicare de rele tratamente.
Revolutionarii cer interdictie pentru fostul presedinte
Asociatia 21 Decembrie 1989 a cerut la sfarsitul saptamanii trecute generalului Dan Voinea, cel care coordoneaza dosarele Revolutiei si Mineriadei, sa se dispuna "obligarea invinuitului Ion Iliescu de a nu parasi tara precum si un ultim avertisment, pentru a nu mai tergiversa solutionarea dosarelor in care este invinuit. "Ion Iliescu nu raspunde niciodata citatiilor procurorilor. Nici la prima, nici la a doua, la a treia, cand are mandatul de aducere vine la Parchet. Vine, povesteste, i se face rau, invoca ceva si pleaca. Cam asa se desfasoara audierile, dupa care incepe din nou tergiversarea. Pleaca in strainatate, vine din strainatate, are motiune de cenzura", a spus Teodor Maries, presedintele asociatiei. "Daca in toate celelalte dosare se aplica cu duiumul la Parchetul General masurile preventive, nu intelegem de ce aceste masuri nu se aplica si unui personaj, unui invinuit de genul lui Ion Iliescu", a declarat avocatul Antonie Popescu, senior al Ligii Studentilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.