Spaniolii isi recruteaza mina de lucru direct din tarile africane, paralel cu programele UE de combatere a saraciei, principala cauza a migratiei.

Oamenii de afaceri spanioli s-au orientat in special catre Senegal, o tara cu un somaj
Spaniolii isi recruteaza mina de lucru direct din tarile africane, paralel cu programele UE de combatere a saraciei, principala cauza a migratiei.

Oamenii de afaceri spanioli s-au orientat in special catre Senegal, o tara cu un somaj de peste 65%. Spaniolii le ofera celor recrutati contracte de munca, permise de rezidenta si pregatire profesionala si in special un transport sigur pina in Spania.

Programul a dat o lovitura grea mafiilor locale care se ocupau cu transportul ilegal al imigrantilor. "Le spunem mafiilor ca vom lupta impotriva lor, iar tinerilor ca trebuie sa vina in Spania pentru a ne ajuta, insa fara sa-si riste viata", declara ministrul spaniol de interne, Alfredo Perez Rubalcaba. Peste 6.000 de africani

s-au inecat, in 2006, in timpul drumului spre Spania.

"Am fost aproape de a-mi risca viata pe una dintre pirogi, dar mi-am dat seama ca era o nebunie", declara pentru "The Independent" unul dintre imigranti, student la Drept in capitala senegaleza Dakar, resemnat ca in Senegal nu va putea deveni avocat. In acest moment, 40.000 de senegalezi lucreaza legal in Spania, majoritatea in pescuit, agricultura si constructii.

Programul spaniol este complementar cu decizia UE de a infiinta centre de angajare chiar in Mali, Mauritania si Senegal si de a acorda mici imprumuturi pentru deschiderea unor afaceri, totul pentru a reduce imigratia. Ieri, Comisia Europeana a aprobat un buget de 380 de milioane de euro pentru finantarea programelor din statele in curs de dezvoltare.

Spania a fost prima tara membra UE care a lansat, in 2005, un program de legalizare a statutului imigrantilor. Deveniti contribuabili, ei au varsat 3,7 miliarde de euro la bugetul de stat. In 2006, guvernul socialist de la Roma a lansat un program menit sa scoata din economia neagra peste 500.000 de imigranti. Cu o saptamina in urma, Olanda, cunoscuta pentru legile antiimigratie, a decis sa acorde azil tuturor aplicantilor din ultimii sase ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.