Controversa intre Ministerul Afacerilor Externe si cotidianul "Ziua" pe tema modului in care a fost tratat Adrian Cioroianu de catre vamesii americani.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat ieri, intr-un comunicat transmis presei,
Controversa intre Ministerul Afacerilor Externe si cotidianul "Ziua" pe tema modului in care a fost tratat Adrian Cioroianu de catre vamesii americani.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat ieri, intr-un comunicat transmis presei, ca vizita ministrului Adrian Cioroianu in Statele Unite ale Americii a decurs fara probleme. Reactia institutiei vine dupa ce cotidianul "Ziua" a publicat ieri un articol in care se afirma ca ministrul a avut probleme in a intra pe teritoriul american. Sub titlul "Ciorapeanu", ziarul a scris, citind surse anonime, ca "ministrul Afacerilor Externe al Romaniei a fost umilit la intrarea in Statele Unite ale Americii. Adrian Cioroianu a fost silit sa-si scoata cureaua si sa se descalte de pantofi in cadrul procedurilor de primire in SUA. El nu a fost tratat ca un inalt demnitar aflat in vizita oficiala, ci ca un imigrant oarecare, fiindu-i luate amprentele digitale, scanata retina si fotografiat pentru dosarul securitatii interne a SUA". Sursele "Ziua" mai afirma ca "ofiterii americani l-au intrebat pe Cioroianu si care este scopul vizitei sale in Statele Unite, nefiind impresionati de faptul ca e vorba despre un inalt demnitar".

In replica, MAE afirma ca "pentru formalitatile de sosire pe aeroportul Dulles, atit ministrul Cioroianu, cit si ceilalti membri ai delegatiei au beneficiat de proceduri vamale speciale si rapide. Acestea au constat exclusiv in controlul documentelor de calatorie la un port special amenajat pentru delegatii oficiale si a fost efectuat in conformitate cu prevederile protocolului american aplicabil in cazul vizitelor efectuate de oficiali straini de rang inalt. Nici un membru al delegatiei nu a fost amprentat, fotografiat sau supus vreunui control corporal (...)".

Si Ambasada SUA a reactionat, aratind intr-un comunicat ca "doreste sa sublinieze, in mod categoric, faptul ca afirmatiile din articol, conform carora ministrul a fost tratat necorespunzator la aeroport de catre oficialii americani, sint in intregime false".

Contactat telefonic de Cotidianul, Sorin Rosca Stanescu, directorul general "Ziua", a declarat ca informatiile publicate de ziarul lui sint adevarate. El a adaugat ca declaratiile ministrului il vor interesa in instanta, unde le va contracara fara probleme. "Daca ne dau in judecata, ne vom apara. Cu dovezi", a spus Sorin Rosca Stanescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.