Autoritatile de la Chisinau si Kiev au convenit sa blocheze, de la 1 iulie, importurile in regiunea transnistreana dupa schema aplicata acum un an si in privinta exporturilor din regiunea separatista. Astfel, daca Kievul isi va onora acest angajament
Autoritatile de la Chisinau si Kiev au convenit sa blocheze, de la 1 iulie, importurile in regiunea transnistreana dupa schema aplicata acum un an si in privinta exporturilor din regiunea separatista. Astfel, daca Kievul isi va onora acest angajament, peste patru zile in Transnistria nu vor mai putea intra marfuri fara acordul oficial al Chisinaului. Seful gruparii transnistrene Igor Smirnov a amenintat ca noile restrictii vor conduce la tensionarea brusca a situatiei in regiune. El a acuzat Chisinaul de a€žrapt economic" si a chemat Guvernul ucrainean sa ignore ceea ce el a numit a€žacest ordin al UE si SUA".

Relatiile moldo-ucrainene par sa traverseze cea mai armonioasa perioada din ultimii 15 ani. UE, prin misiunea sa de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene, a reusit sa convinga guvernele de la Chisinau si Kiev ca stoparea contrabandei prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene aduce beneficii economice ambelor parti si slabeste interesele mafiote care intretin, din punct de vedere financiar, regimul separatist de la Tiraspol.

Reusita acestei initiative europene se datoreaza recentei intalniri, in Turcia, a presedintilor Voronin si Iuscenko in cadrul careia au convenit ca pana la sfarsitul lunii august sa fie elaborat un calendar de solutionare rapida a tuturor divergentelor dintre cele doua tari. Potrivit lui Iuscenko, este vorba de probleme legate de delimitarea frontierei, confirmarea reciproca a patrimoniului, garantarea drepturilor minoritatilor si coordonarea activitatilor in domeniul energetic.

Ca urmare a intalnirii celor doi presedinti, seful diplomatiei ucrainene, Arseni Iateniuk, a declarat, la Odesa, la finalul reuniunii Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de asistenta la frontiera moldo-ucraineana ca a€žUcraina va sprijini orice actiuni de combatere a contrabandei din Transnistria chiar daca va trebui, la inceput, sa suporte anumite pierderi economice". El a adaugat ca Transnistria este o a€žgaura neagra" si ca a€žnoile reguli vamale la importurile transnistrene, ce urmeaza a fi instituite de la 1 iulie, corespund intereselor nationale ale Ucrainei". Ministrul ucrainean de Externe a mai spus ca "Ucraina nu poate tolera prezenta unor trupe straine alaturi de hotarele sale si ca ramane adepta integritatii teritoriale a Republicii Moldova". Iateniuk a subliniat ca "trimiterea cat mai grabnica acasa a militarilor rusi din Transnistria va crea premise pentru reglementarea rapida a diferendului transnistrean".

Liderul de la Tiraspol Igor Smirnov s-a aratat iritat de noile restrictii vamale ce urmeaza a fi aplicate incepand cu luna iulie si a declarat ca a€žaceste actiuni fac imposibila reluarea negocierilor in problema transnistreana, pentru ca Tiraspolul a declarat in repetate randuri ca nu va reveni la masa de negocieri inainte sa i se acorde dreptul sa desfasoare, in mod independent, activitati economice externe". Smirnov numeste legalizarea importurilor transnistrene a€žrapt economic din partea Chisinaului", avand in vedere faptul ca de la 1 iulie, agentii economici transnistreni vor putea importa materie prima si materiale pentru productie doar in baza certificatelor eliberate de autoritatile moldovene, certificate pe care le vor obtine numai dupa aplicarea tuturor procedurilor de devamare a marfii.

Seful gruparii transnistrene a amenintat ca a€žo noua blocada economica impusa Transnistriei ar putea conduce la tensiuni majore in regiune". El a spus ca le-a scris recent cate o scrisoare presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko si premierului Viktor Ianukovici in care enumara toate actiunile de raspuns la care va recurge regimul de la Tiraspol. Smirnov incearca sa convinga administratia de la Kiev ca noile reguli anti-contrabanda vor dauna intereselor nationale ale Ucrainei.

Decizia Chisinaului si Kievului de a bloca importurile ilegale transnistrene, dupa modelul aplicat in privinta exporturilor in martie 2006 va crea dificultati serioase regimului separatist de la Tiraspol in raport cu populatia locala. Recent, Guvernul rus a suspendat toate proiectele de a€žsprijin umanitar" si bugetar in raport cu Transnistria. In consecinta, regimul separatist s-a vazut nevoit sa redirectioneze spre armata si militie o buna parte din sursele bugetare destinate invatamantului si ocrotirii sanatatii. In aceste conditii, un eventual refuz impus al agentilor economici transnistreni de a-si legaliza importurile la Chisinau ar putea adanci criza economica si saracia din Transnistria, fapt ce ar creste sansele unei revolte interne de care se teme regimul condus de Igor Smirnov.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.