O companie chinezeasca intra pe piata europeana a tigaretelor deschizindu-si fabrica in Romania.

Compania Sinoroma Industry, filiala din Romania a unui grup chinez, a deschis o fabrica de tigari la Pirscov, in judetul Buzau, singura investitie din Europa a firmei mama.

Potrivit MEDIAFAX, investitia de la Pirscov este in valoare de 36 de milioane de euro, iar fabrica ar putea fi extinsa ulterior. „Fabrica de la Buzau va produce tigarete middle-class sub marcile Dubliss si Golden Monkey, destinate in principal pietei romanesti, dar o parte vor fi vindute si in tarile UE", a declarat pentru Cotidianul Wang Xuanqing, atasatul economic al Ambasadei Chinei in Romania.

Materia prima va proveni exclusiv din alte tari, precum SUA, Brazilia sau China. Forta de munca (circa 100 de lucratori) ce va deservi fabrica va fi in majoritate autohtona si doar o mica parte va fi chineza, a precizat oficialul ambasadei. Acesta ne-a mai spus ca, deocamdata, Sinoroma nu mai doreste sa realizeze o alta investitie in Romania.

Sinoroma Industry face parte din grupul chinez F&J, care produce tigarete in Romania sub marci precum Golden Monkey si Dubliss din 1997, intr-o fabrica construita tot la Pirscov, prin investitii de circa trei milioane de euro. Subsidiara din Romania a F&J a anuntat anul trecut ca va deschide la Pirscov o noua fabrica de tigari, in parteneriat cu firma de stat China Tobacco. Investitia era estimata, la acea data, la 20 de milioane de euro. Grupul este prezent pe piata romaneasca, pe linga sectorul tutunului, si in industria de prelucrare a lemnului, prin firma Lemnking Industry, care detine la Pirscov o fabrica de cherestea, semifabricate, frize si panouri. Totodata, grupul mai activeaza in Romania pe piata electrocasnicelor si textilelor.

La deschiderea oficiala a fabricii, care a avut loc ieri, a participat ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Xu Jian. Acesta a fost insotit de o delegatie a Monopolului de Stat al Tutunului Chinezesc.