Probabil din cauza caniculei, ultimul examen pentru atestarea consultantilor fiscali a trecut oarecum neobservat. Cateva stiri si cam atat, ceea ce este extrem de putin. Spun aceasta deoarece duminica, 17 iunie, in salile Universitatii Politehnice Bu
Probabil din cauza caniculei, ultimul examen pentru atestarea consultantilor fiscali a trecut oarecum neobservat. Cateva stiri si cam atat, ceea ce este extrem de putin. Spun aceasta deoarece duminica, 17 iunie, in salile Universitatii Politehnice Bucuresti a fost inregistrat un record de promovabilitate. Peste 80 la suta din cei inscrisi in competitie, respectiv 2.610 persoane, au reusit sa ia examenul cu brio. Testul, desi dificil, necesitand parcurgerea intregii legislatii si proceduri in domeniu, extrem de vaste, nu a avut nicio taina pentru majoritatea covarsitoare a aspirantilor, procentajul obtinut tinzand spre maxim. O performanta, avand in vedere ca la examenele anterioare s-a picat cu brio. De pilda, in noiembrie 2006 au promovat doar 24 de candidati din 8.639 inscrisi, iar in sesiunea din martie a acestui an procentul de promovabilitate s-a ridicat, luand concursul 945 de persoane din 1.735. Probabil de aceea au existat unele voci care sugerau ca la examenul cu pricina s-a venit cu lectia servita si ca s-a urmarit certificarea a cat mai multi consultanti care sa dea legimitate noii Camere a Consultantilor Fiscali, o organizatie profesionala care de curand, dupa amintitul examen, a primit girul Guvernului, printr-un act normativ care a completat Ordonanta 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala. Zvonurile circula, iar daca Ministerul Economiei si Finantelor a validat rezultatele inseamna ca nu se confirma. Si, in fond, nici nu era necesar un numar asa de mare de consultanti pentru a fi infiintata Camera Consultantilor Fiscali. Spun aceasta deoarece ca sa poti inregistra o asociatie, fie ea si profesionala, ai nevoie de minimum 2 membri si nu neaparat 3.579 cat sunt in prezent, si ma refer aici strict la cei care au dat examen fara a lua in calcul angajatii Ministerului Economiei si Finantelor care au capatat certificarea in urma unui interviu. Deci vorbe fara acoperire, chiar daca se stie ca fum fara foc nu se poate.
Problema nu este cea a examenelor, care oricand pot fi contestate sau comentate. Din punctul meu de vedere se pune cea a necesitatii formarii, la ordin, a unei noi asociatii care sa reglementeze o profesiune liberala. Mai mult, a explicarii corecte a faptului de ce s-au implicat Finantele in acest proces. Este o afacere pur privata, cu caracter profesional, in care statul nu ar trebui sa intervina si mai ales sa supravegheze. Daca mai subliniem si faptul ca acelasi minister a asigurat si o sursa de finantare noii entitati, prin taxa de inscriere, destul de piperata, 300 de lei, lucrurile se complica. Practic noua entitate, nasita de stat, s-a dovedit extrem de profitabila daca, in doar trei runde de examen, a reusit ca din aceste taxe sa stranga peste 1 milion de euro. La acesti bani se vor adauga si cotizatiile anuale care sunt prognozate a fi stabilite la 1.000-1.500 RON. O structura care aduce extrem de multi bani si care, se poate spune, este una artificiala, singura menire fiind aceea de a strange cotizatii si taxe. Acum, pe langa Corpul Expertilor Contabili Autorizati din Romania si Camera Auditorilor Financiari mai avem si Camera Consultantilor Fiscali. Toate aceste entitati au cam aceiasi oameni. De aici, probleme de interpretare. De pilda, un membru al Corpului Expertilor Contabili Autorizati sau un membru al Auditorilor nu pot face consultanta fiscala decat daca platesc taxa de examen si cotizatia la... Camera Consultantilor Fiscali. Invers schema nu functioneaza. A avut grija de acest lucru Ministerul Economiei si Finantelor, cel care supravegheaza Camera "fara a aduce atingere independentei ei". Aici lucrurile sunt clare. Conform legislatiei, consultantii fiscali si societatile comerciale de consultanta fiscala pot acorda asistenta de specialitate la intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, probleme fiscale, creante bugetare (amenzi, penalitati si majorari) si asigura reprezentare in fata organelor fiscale sau a instantei judecatoresti, pentru expertiza fiscala. Pana aici totul este clar, insa consultantii si firmele de consultanta fiscala au posibilitatea sa desfasoare si activitati de expertiza contabila, audit financiar, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Adica aceleasi lucruri pe care le fac expertii contabili autorizati si auditorii. Practic noua entitate poate fi privita ca un refugiu dupa ce ies din minister, contra cost pentru cei din finante deveniti consultanti prin interviu si un excelent vehicul de colectare de taxe si cotizatii. O solutie ingenioasa si mai ales profitabila. In rest, povesti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.