Piata IT & C Serviciile de telefonie mobila vor fi utilizate in Romania de 29,5 milioane de clienti la nivelul anului 2011, cu 12 milioane mai mult decat la finele anului 2006, potrivit unei estimari IDC Romania. In schimb, conform previziun
Piata IT & C Serviciile de telefonie mobila vor fi utilizate in Romania de 29,5 milioane de clienti la nivelul anului 2011, cu 12 milioane mai mult decat la finele anului 2006, potrivit unei estimari IDC Romania. In schimb, conform previziunilor IDC, telefonia fixa va inregistra un regres in privinta numarului de linii, de la 4,2 milioane in 2006 la 3,5 milioane peste cinci ani.  IDC apreciaza ca numarul de conexiuni fixe de tip broadband, care asigura o viteza ridicata de transfer al datelor, va atinge circa trei milioane in 2011, de trei ori mai mult decat situatia existenta la finele anului 2006. Potrivit IDC, industria telecomunicatiilor a atins o valoare de 3,4 miliarde de dolari in 2006, din care 2,2 miliarde de dolari au revenit operatorilor de telefonie mobila.  Pe segmentul broadband, valoarea pietei in 2006 s-a ridicat la 110 milioane de dolari. Analistii IDC sunt de parere ca mediul competitional pe piata telecomunicatiilor se va intensifica, principalele efecte fiind scaderea preturilor si cresterea calitatii. Analistii IDC spun ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a inhibat piata calculatoarelor personale din cauza incertitudinii in randul consumatorilor privind evolutia preturilor si a reglementarilor postaderare.  Pentru urmatorii patru ani, segmentul calculatoatelor portabile (notebook) va inregistra cele mai ridicate rate de crestere. "Evolutia cursului dolar/leu va continua sa umfle artificial valoarea pietei, dar va permite configuratii mai puternice", au spus analistii IDC. Cresterea pietei va fi sustinuta de extinderea retailului, de fondurile structurale, de programele de informatizare in sectorul public si IMM, precum si de cresterea economica generala si ieftinirea tehnologiilor si componentelor IT. Conform IDC, valoarea pietei de servicii IT se va apropia de 640 de milioane de dolari in 2011.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.