Senatorii din Comisia juridica au refuzat sa-i valideze ieri pe trei dintre candidatii desemnati pentru Consiliul de Integritate al ANI.

Doi dintre candidatii refuzati de Comisia juridica indeplinesc functii in magistratura, iar senatorii juristi au considerat ca functia de baza este incompatibila cu calitatea de membru al Consiliului de Integritate. Este vorba de judecatorul Viorica Costiniu, nominalizat de Asociatia Magistratilor din Romania, si de Horatius Dumbrava, seful sectiei Contencios Administrativ a Tribunalului Tirgu-Mures, nominalizat de trei asociatii ale magistratilor din Romania. „Am observat ca este vorba de incompatibilitate intre calitatea de magistrat in functiune si calitatea de membru in acest organism. Constitutia spune clar ca magistratii nu pot sa indeplineasca nici o alta functie publica sau privata cu exceptia celei de cadru universitar", a explicat senatorul PSD Antonie Iorgovan. El sustine ca va fi trimisa o scrisoare asociatiilor de magistrati pentru „a-si orienta" viitoarele propuneri spre „un consilier juridic, un fost magistrat, dar nu un magistrat in functie". Tot incompatibila a fost considerata si nominalizarea facuta de grupul parlamentar al minoritatilor. Este vorba despre Aziz Seila, consilier parlamentar.

Intre cei avizati se numara si Marian Zlotea, propunere venita din partea grupului parlamentar PD, care a declarat in cadrul audierilor din comisie ca in prezent detine functia de consilier personal al primarului general al Capitalei, Adriean Videanu. O alta propunere, facuta de PC si validata de Comisia juridica, este Alice Elena Draghici. Ioan Chelaru, reprezentantul PSD in Comisia juridica, a intrebat-o in cadrul audierilor daca este adevarat ca detine calitatea de „nasa si cumatra" a fostului ministru Monica Macovei. „Da, este adevarat", a raspuns aceasta, precizind ca nu crede ca „aceasta este o calitate sau un defect, dar este realitatea". PNL l-a nominalizat in functia de membru CNI pe Mihai Radu Saptefrati, fost consilier al liberalului Bogdan Olteanu. Consiliul National de Integritate va avea un cuvint greu de spus la organizarea concursului pentru functia de sef al ANI, organism care va verifica averile demnitarilor.

Candidatii admisi vor fi votati joi in plenul Senatului, putind sa inceapa activitatea imediat dupa vot. Initial, PC si UDMR au nominalizat pentru aceste posturi candidati din rindul parlamentarilor. PC l-a propus pe senatorul Rodica Stanoiu, iar UDMR pe senatorii Stefan Pete, membru plin, si Fekete Szabo, supleant. Ulterior, cele doua partide si-au retras nominalizarile.