Cu toate ca rezultatele la testele nationale sint bune, ministrul Educatiei vrea desfiintarea lor pe motiv ca examenul ar fi anacronic.

Examenul de absolvire a gimnaziului reprezinta, in opinia ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, un sistem de evaluare nepotrivit, care va fi desfiintat, in perioada urmatoare, prin noul pachet de legi privind invatamintul romanesc. „Examenul insusi este anacronic si va fi desfiintat in perioada urmatoare prin pachetul nou de legi. Numai ca sint generatii care mai au de incheiat acest traseu. Prima generatie care va intra in gimnaziu dupa ce va fi implementat acest pachet de legi va fi si prima care nu va mai avea parte de acest examen’’, a spus ministrul Educatiei.

In prezent, invatamintul obligatoriu are zece ani, insa, pentru Cristian Adomnitei, este nepotrivit ca elevii sa sustina un examen national la sfirsitul celor opt clase. In opinia ministrului, ar fi mult mai relevant ca elevii sa fie evaluati constant din primul an de gimnaziu, si nu o data la 14 ani. „Este important cum evaluezi elevul la finalul ciclului gimnazial, pentru ca aici era o discutie. Doresc sa extindem sistemul tezelor cu subiect unic, pentru ca altfel supunem elevul la un stres puternic, in acelasi timp cu testele nationale. La 14 ani, scolarul este inca un copil, chiar daca fizic este bine dezvoltat. El poate performa bine sau mai putin bine in gimnaziu. De aceea vom face evaluarea semestrial de la prima clasa de gimnaziu, mergind pina la ultima, pe scheletul tezelor cu subiect unic. Atunci vom avea o viziune generala asupra evolutiei pregatirii elevului si asta conteaza, intrucit, daca la testul national a avut o cadere, ramine marcat pe viata. Daca a avut o cadere cindva la o teza, el poate recupera", a explicat Adomnitei.

Trei sferturi au promovat Rezultatele preliminare ale testelor nationale arata ca peste 70% dintre absolventii clasei a VIII-a au luat nota de trecere. In Capitala, promovabilitatea este estimata la peste 80%, prag consemnat si pentru judetele Dimbovita si Timis. In judetul Iasi, promovabilitatea la testele nationale depaseste 75%, iar in Galati - peste 70%. Cel mai mare procent de promovabilitate la o singura materie s-a inregistrat in judetul Mures. La proba de istorie au promovat 98,45% dintre elevi.

Accesati portalul pe care vor fi afisate rezultatele la testele nationale pe www.cotidianul.ro/select