Guvernul Kaczynski si-a apreciat performanta de la summit-ul UE ca fiind un mare succes. Dar tacticile "murdare" de negociere ale Poloniei si folosirea aluziilor la cel de-al doilea razboi mondial au lasat un gust amar pentru unii dintre partenerii d

Guvernul Kaczynski si-a apreciat performanta de la summit-ul UE ca fiind un mare succes. Dar tacticile "murdare" de negociere ale Poloniei si folosirea aluziilor la cel de-al doilea razboi mondial au lasat un gust amar pentru unii dintre partenerii de la Bruxelles.
"Rezultatele sunt foarte incurajatoare pentru Polonia", a spus presedintele Lech Kaczynski zambind, pe cand se afla in capitala europeana, duminica dimineata (23 iunie), relateaza site-ul eurobserver.com. "Pozitia Poloniei s-a intarit radical", a declarat, in aceeasi zi, Jaroslaw, fratele sau geaman si prim-ministru, cotidianului polonez Dziennik.
Dupa 36 de ore de discutii, Polonia a renuntat la propriul model european de votare, cel al "radacinii patrate", dar a reusit sa pastreze sistemul de votare stabilit la Nisa, unul avantajos pentru ea, pana in 2017.
De asemenea, a facut prima pagina a ziarelor - iritand-o pe Merkel, curtata de Blair si Sarkozy - prin etalarea unei atitudini de primadona a Europei.
Sprijinul a venit din cele mai neasteptate parti: liderul opozitiei spaniole, Mariano Rajoy, a spus ca Polonia a aparat interesele Spaniei in privinta sistemului de vot. Opozitia poloneza liberala si socialista a numit-o "un succes limitat", care a crescut in general profilul noilor state europene.
In acelasi timp, gemenii au reusit sa isi atraga critici legate de stilul lor de negociere. Inainte de a lua orice decizie, Lech l-ar fi sunat pe fratele sau mai "incapatanat", Jaroslaw, in Varsovia.
In loc sa apara la briefingurile de presa de la Bruxelles, Polonia a reactionat la discutiile de la summit - utilizand cuvantul veto - prin discursurile lui Jaroslaw de la televiziunea poloneza.
"A fost un telefon scurt catre presedintele Sarkozy si un telefon de jumatate de minut catre prim-ministrul Blair", a spus Lech, facand fata intrebarilor presei referitoare la motivul pentru care el a venit la summit daca fratele sau este cel care trage sforile. "De obicei, vorbesc cu fratele meu de sase sau sapte ori pe zi [oricum]".

Redeschiderea unor vechi rani

Cea mai controversata tactica poloneza a fost aceea de a da vina pe germani pentru cel de-al doilea razboi mondial. Cand Jaroslaw a vorbit inainte de summit despre folosirea sistemului de vot european, pentru a compensa Polonia pentru milioanele de polonezi ucisi de Germania in anii 1940, discursul sau a parut un alt pas populist gresit.
Dar Lech a readus in discutie ideea la dineul liderilor europeni la Bruxelles intr-un mod in care ar fi contribuit la amenintarea cancelarului Merkel de a anunta o conferinta interguvernamentala fara aprobarea polonezilor. In interviurile dupa summit gemenii au pastrat aceeasi linie.
"Nu exista niciun motiv sa cenzuram trecutul", a spus Lech, regretand ca el insusi ar fi fost prea tanar sa lupte impotriva germanilor. "Imi pare rau, dar astazi trebuie sa reamintim oamenilor cine au fost executorii si cine au fost victimele", a spus Jaroslaw in interviul sau.
Comentand acest discurs, Bronislaw Geremek, europarlamentar si istoric, a spus ca "UE este bazata pe ideea de a incheia era razboiului... [guvernul polonez] a incercat sa deschida rani care nu au fost inca vindecate".
Presa germana a fost insa mai putin blanda. Bild, ziarul cu cel mai mare tiraj, i-a numit pe gemeni "pitici otravitori" si s-a referit la "dublul lor joc bolnavicios". Saptamanalul Die Welt am Sonntag a prezis "o noua perioada a relatiilor reci" intre cele doua state europene.

"Golanii clasei"

Criticile nu au venit doar din partea vechiului adversar al Poloniei. Italianul Romano Prodi a spus, intr-un interviu dat "La Repubblica", ca el a fost "amarat" de euroscepticismul deschis al Poloniei si al Marii Britanii. Editorialul ziarului s-a numit "Victoria geamanului rau".
Chiar si tarile nordice, de obicei moderate, si-au exprimat dezacordul. La summit, unul dintre oficialii scandinavi i-a numit pe polonezi "golanii" din clasa Uniunii Europene. Cotidianul suedez Dagens Nyheter a vorbit despre "gustul amar" si a prezis Poloniei o "izolare politica in crestere".
"Dumnezeu sa ne ajute", a spus unul dintre oficialii europeni, vorbind despre faptul ca Varsovia va prelua presedintia Uniunii Europene in 2011. "Noua adunare de la Varsovia chiar nu stie cum merg lucrurile la Bruxelles, cum sa se comporte aici. Daca ei ar fi avut presedintia acum, ar fi baut cerneala din calimare", a glumit recent un alt oficial al UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.