Luni seara, la PRO TV se difuzeaza, intr-o reluare de rutina, un serial politist care merita atentia: „CSI: New York". Politistul sef, seful echipei de criminalisti, este interpretat de marele actor Gary Sinise si, zic eu, numai acest amanunt ar fi suficient pentru a indrepta atentia catre serial a acelor telespectatori pentru care un policier de calitate e un prilej de destindere dupa o zi obositoare. Intr-un episod recent,

am surprins una dintre cele mai gratioase monologuri pe care le-am auzit vreodata intr-un serial politist, o secventa de scenariu ca un diamant slefuit montat intr-o piesa al carei aspect poate parea, la o prima privire, banal si lipsit de amploare emotionala. Gary Sinise tocmai bagase un detinut in spatele gratiilor si, dupa un scurt schimb de replici cu tenta clasica, politistul i-a facut o marturisire detinutului; dupa moartea sotiei sale a aruncat totul din casa, mai putin o minge de plaja, in fata careia a stat pe ginduri multa vreme.

A sfirsit prin a o pastra: in acea minge se afla respiratia sotiei. Instantaneu un virtej de emotii si referinte mi-au invadat mintea; etimologia erodata a sufletului din care a disparut suflarea, agonia vechilor razboinici greci al caror psyche se evapora prin rana facuta de sabia dusmanului, aburul fin al vietii lasind o marturie a prezentei sale printre semeni sub pelicula subtire a lumii. Imaginea asta a unei mingi de plaja ca un insectar al sufletului mi-a schimbat seara.