Proiect - Prima de stabilitate pentru personalul medical  Cu maximum 6 milioane s-au gandit autoritatile sa-i faca pe medici si pe asistente sa nu mai paraseasca spitalele. Uriasa suma nu este lunara. Ea se acorda la sfarsitul anului, pro
Proiect - Prima de stabilitate pentru personalul medical  Cu maximum 6 milioane s-au gandit autoritatile sa-i faca pe medici si pe asistente sa nu mai paraseasca spitalele. Uriasa suma nu este lunara. Ea se acorda la sfarsitul anului, probabil de Mos Craciun. Pe site-ul Ministerului Sanatatii este postat, intre 21 iunie si 27 iulie, pentru sugestii si sesizari, proiectul de Hotarare de Guvern privind stabilirea sumei pentru prima de stabilitate.  In nota de fundamentare care insoteste proiectul se spune ca: "In prezent, personalul din sectorul sanitar este unul dintre cele mai slab remunerate dintre bugetari, desi activitatea depusa este de importanta strategica". Nimic nou, doar ca ar mai trebui adaugata cifra exacta a medicilor si asistentelor care au decis numai in acest an sa munceasca in strainatate, din cauza salariilor injositoare.  TRIMESTRUL IV. In proiectul de Hotarare de Guvern, la art. 1 (1) al proiectului se stipuleaza: "Pentru asigurarea stabilitatii in sistemul sanitar, personalul va beneficia, o data pe an, in cursul trimestrului IV al anului, de o prima de stabilitate egala cu salariul minim corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale, sau, dupa caz, salariul de baza pentru functia, clasa, gradul profesional si treapta de salarizare, din luna anterioara in care se face plata primei de stabilitate". Iar  pentru personalul cu un singur nivel al salariului de baza, prima de stabilitate se va stabili la nivelul acestui salariu de baza. Astfel, prima de stabilitate prin care autoritatile cred ca vor convinge medicii si asistentele sa se sacrifice aici pe bani putini este de cateva milioane, un medic rezident avand intre aproximativ 4.000.000 si 6.000.000 de lei. Spre comparatie, salariul mediu, cash, al unui medic din UE este de aproximativ 3.500-4.000 de euro.  SUGESTIE.Dintre numeroasele sugestii postate la acest proiect,  cititi unul semnat de Alex: "Sectia de Terapie Intensiva Medicala de la unul din cele mai mari spitale din Cluj si-a oprit activitatea fiindca au plecat in masa si deodata (9 persoane) asistentele in strainatate. Este doar inceputul fenomenului (nu cel de emigrare, ci cel de dezintegrare a activitatii in sectii vitale). Mai bine ati da aceasta prima lunar, fiindca o veti da poate peste un an, dar nu veti mai avea cui si vor muri multi pana va treziti ca nu mai sunt oameni specializati in sistem. La fel se intampla si cu medicii specialisti si chiar rezidenti. Chiar nu exista o viziune sau strategie macar pe termen mediu?".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.