Conducta de gaz proiectata de Gazprom si de Eni ar urma sa traverseze si Romania.

Gazoductul care urmeaza sa fie realizat in parteneriat de gigantul rus Gazprom si de firma italiana Eni, destinat tranzitului de gaze rusesti spre Europa, ar putea traversa si Romania. „Potrivit proiectului, gazoductul se ramifica in Bulgaria, una dintre ramuri merge spre Italia, iar cealalta spre Austria, prin Romania", ne-a declarat ieri ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care nu a putut da mai multe detalii. Informatia se regaseste in anuntul de presa facut de compania Eni cu ocazia lansarii proiectului. Italienii vorbesc despre „doua trasee care sint studiate".

Acum doua zile, Gazprom si Eni au semnat un memorandum de intelegere pentru proiectul South Stream, care sa aduca gaze rusesti spre Europa. Gazoductul ar urma sa plece de pe coasta ruseasca a Marii Negre, din acelasi punct din care pleaca si gazoductul spre Turcia (Blue Stream - deja operational) si sa subtraverseze Marea Neagra, pina in Bulgaria. Aici, potrivit proiectului, se va imparti in doua - una spre sud-vest, pina in sudul Italiei si alta spre nord-vest, prin Romania, spre Austria. Capacitatea de transport a conductei se ridica la 30 de miliarde de metri cubi pe an, adica o data si jumatate consumul anual al Romaniei. O firma italiana elaboreaza deja studiul de fezabilitate a proiectului.

Directorul general adjunct al Gazprom, Aleksander Medvedev, a declarat ca proiectul este deschis si altor participanti. Gazprom si Eni vor detine participatii egale din portiunea care va traversa Marea Neagra, insa, pentru partea continentala, cele doua companii accepta si alti investitori interesati. Deja Bulgaria si-a anuntat intentia de a participa la construirea gazoductului. „Sintem pregatiti sa ne alaturam proiectului South Stream. Acesta ne va oferi oportunitatea sa dezvoltam economia bulgara si va avea un efect pozitiv asupra Europei de Sud-Est", a declarat presedintele Bulgariei, Gheorghi Pirvanov, citat de agentia rusa RIA Novosti. Pirvanov a facut declaratia in urma unei intilniri pe care a avut-o cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu ocazia forumului energetic de la Zagreb, la care a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Compania romaneasca Transgaz, care administreaza sistemul de transport al gazelor din Romania, nu a fost informata oficial despre intentia Eni si Gazprom de a bifurca gazoductul South Stream in doua: o parte spre Austria prin Romania si o parte catre sudul Italiei, ne-a declarat Sorin Keszeg, PR Assistant al societatii. Surse din cadrul companiei ne-au spus insa ca realizarea acestui proiect nu este imposibila, dar presupune o munca sisifica pentru ca „ar fi ca si cum am lua-o din nou de la zero".

Aceleasi surse spun ca existenta South Stream ar face inutil vechiul proiect Nabucco. „Cele doua proiecte nu au loc impreuna in Romania deoarece deservesc aceleasi piete", explica sursele citate. Aceasta declaratie se alatura speculatiilor de acelasi fel aparute in presa occidentala, potrivit carora Rusia si-ar retrage sprijinul pentru proiectul Nabucco, in care Gazprom nu este actionar. Acest lucru s-ar circumscrie tendintei Gazprom de a controla si tranzitul de gaz rusesc spre Europa, tendinta vizibila prin participarea directa a Gazprom in mai multe proiecte de gazoducte spre Europa. Medvedev spune insa ca proiectul Nabucco nu este amenintat. „Nu este alternativa la Nabucco. Este un proiect care functioneaza cu gaze rusesti sau mai degraba cu gaze care circula prin reteaua Gazprom, adica atit din Rusia, cit si din Asia Centrala, ceea ce inseamna ca am diversificat deja sursele", a declarat oficialul Gazprom.

Nabucco este un proiect de 4,6 miliarde de euro, singurul care ar urma sa alimenteze Europa cu gaz care nu provine din Rusia. Gazoductul, alimentat cu gaz din Iran si din zona Caspica, ar urma sa traverseze Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Constructia este programata in perioada 2008-2011.

Harta proiectului South Stream la www.cotidianul.ro/select