Sectorul imobiliar este unul dintre putinele domenii ale economiei la care Romania se afla, fara putinta de tagada, pe un trend ascendent. Iar perspectivele sunt pozitive pentru o buna perioada de timp de aici incolo, lucru ce se vede din insusi fapt
Sectorul imobiliar este unul dintre putinele domenii ale economiei la care Romania se afla, fara putinta de tagada, pe un trend ascendent. Iar perspectivele sunt pozitive pentru o buna perioada de timp de aici incolo, lucru ce se vede din insusi faptul ca investitiile continua sa curga. Cererea este "inca foarte mare pentru locuinte in Romania in raport cu numarul de unitati locative noi din proiectele imobiliare deja anuntate", semnaleaza un raport al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis. Aceasta dupa ce, anul trecut, conform studiului citat, numarul de autorizatii de constructie eliberate pentru locuinte in Bucuresti a ajuns la 1.750, cu un total de circa 1,37 milioane mp, iar stocul de locuinte din Capitala s-a majorat cu 2021 de unitati. Acesta este contextul ce-i determina pe specialistii pietei imobiliare sa preconizeze ca, "in 2007, segmentul rezidential va ramane printre cele mai dinamice, in perioada ce vine urmand a se finaliza sau a se demara multe proiecte rezidentiale semnificative".
In ciuda acestei dezvoltari efervescente, in ciuda pleiadei de estimari optimiste, efectele aplicarii artificiale ale modelului economic capitalist asupra Romaniei - o tara ce nu si-a depasit inca tarele comuniste - raman vizibile, chiar si la nivelul sectorului imobiliar. Principalul resort al economiei de tip capitalist este goana dupa profit, ceea ce explica, de fapt, si atentia fara precedent acordata tarii noastre de catre investitori.
Cu alte cuvinte, dezvoltatorii vor construi acolo atat timp cat vor avea sanse de profit, dupa acest punct urmand a-si vedea senini de treaba. Iar cum cele mai mari sanse de profit se vad pe segmentul ce se adreseaza celor cu venituri mari, majoritatea jucatorilor se inghesuie pe acest sector, lasandu-le pe celelalte mai mult sau mai putin descoperite. Astfel, semnaleaza raportul CBRE, "stocul de unitati locative finalizate in 2006 se adreseaza aproape in exclusivitate segmentului populatiei cu venituri medii-ridicate si mari. Locuintele propuse spre vanzare sunt in majoritate vile noi, cu preturi intre 1.200-1.600 euro/mp si apartamente pentru care se solicita 1.100-1.500 euro/mp". Ce se va intampla insa cu cea mai mare parte a populatiei tarii, care nu se incadreaza nicidecum in delimitarile occidentale pentru categoriile sociale? Pentru ca, la o simpla confruntare cu starea de fapt, definitia importata pentru "populatia medie" este o simpla eticheta colorata, fara acoperire in realitate. Putini dintre cei inclusi in aceasta categorie, al caror salariu de-abia se ridica la jumatate din pretul standard pe metru patrat, isi pot permite sa-si achizitioneze o astfel de casa. Cu atat mai mult cu cat se pare ca, impinse de goana dezvoltatorilor dupa profit, doar preturile se aliniaza deocamdata la valorile europene, in timp ce salariile raman cu mult in urma. Ca dovada, avertizeaza specialistii imobiliari, "preturile medii de vanzare a proiectelor destinate populatiei cu venituri medii vor inregistra cea mai mare crestere, aproximativ 20%, pe parcursul anului 2007". Cu alte cuvinte, preturile vor continua sa creasca, si inca exact acolo unde trebuie...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.