In ciuda gradului de promovabilitate mai ridicat
decat anul trecut, numarul contestatiilor la Testele Nationale din aceasta sesiune este mai mare, iar dupa rezolvarea lor, procentele ar putea sa mai creasca. Un paradox se inregistreaza,
In ciuda gradului de promovabilitate mai ridicat
decat anul trecut, numarul contestatiilor la Testele Nationale din aceasta sesiune este mai mare, iar dupa rezolvarea lor, procentele ar putea sa mai creasca. Un paradox se inregistreaza, insa, in clasamentul judetelor, in sensul ca unul dintre cele situate in primele 5 locuri - Salaj - nu are nici o nota de 10, fata de alte judete, mai "slabe", care au elevi cu nota maxima obtinuta la toate probele. Lideri la contestatii sunt elevii bucuresteni, urmati de cei din Galati - cu 1300 de asemenea cazuri. Cu cate 300 de contestatii se inscriu judetele Timis si Hunedoara, iar cu 200 - Mehedinti si Caras-Severin. In Suceava au fost depuse aproape 900 de contestatii, in Neamt 688, dar lista continua cu fiecare judet. Centralizarea datelor nu a fost finalizata, inca,
de Ministerul Educatiei.
Ancheta la Bucuresti
Numai in Bucuresti au fost depuse 2061 contestatii, la o promovabilitate de 82,42%, fata de 2006, cand 75,25% dintre elevi au obtinut medii peste cinci. Primirea contestatiilor a fost prelungita pana ieri, la ora 12.00, dupa ce duminica, Comisia Municipiului Bucuresti de organizare a Testelor Nationale 2007 a fost sesizata, ca in Centrul de Evaluare de la Scoala 196 din Sector 3 exista o neconcordanta intre nota din lucrarea scrisa si nota trecuta in catalog, pentru unul dintre elevi. Comisia a decis verificarea transcrierii corecte a tuturor celor 3600 de note din teze, in catalogul electronic. Dupa reverificare, s-a constatat ca au fost 60 de elevi, din totalul celor 1200 care au sustinut examenul in Centrul de la Scoala 196, la care notele au fost transcrise gresit. Marian Banu, purtator de cuvant ISMB, ne-a declarat ca a fost declansata o ancheta. "Este vorba, in medie, despre sapte profesori care fac parte din comisia de evaluare, adica presedinte, vicepresedinte, informatician, secretar si membri. Toti sunt asteptati la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, pentru a relata cum s-au derulat evenimentele", a precizat Banu.
In Covasna, probleme la romana
Promovabilitatea la testele nationale in judetul Covasna este de 77,9%, cu 6,2 procente mai mult fata de anul trecut. La limba si literatura maghiara au trecut examenul 93,1% dintre elevi, fata de 82,3%, la limba si literatura romana. Un numar de 193 elevi au depus contestatii, din care peste 100 la romana.
Contestatiile vor fi analizate in intervalul 25-28 iunie. Rezultatele finale vor fi anuntate in 28 iunie, dupa ora 16.00.
Adomnitei desfiinteaza examenul
Testele nationale - examenul de absolvire a gimnaziului - reprezinta in opinia ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, un sistem de evaluare nepotrivit, care va fi desfiintat, in perioada urmatoare, prin noul pachet de legi privind invatamantul romanesc. "Examenul insusi este anacronic si va fi desfiintat in perioada urmatoare prin pachetul nou de legi. Numai ca sunt generatii care mai au de incheiat acest traseu. Prima generatie care va intra in gimnaziu, dupa ce va fi implementat acest pachet de legi, va fi si prima care nu va mai avea parte de acest examen", a anuntat Adomnitei.
Ministrul Educatiei considera nepotrivit ca elevii sa sustina un examen national la sfarsitul celor opt clase, in conditiile in care, in prezent, invatamantul obligatoriu are zece ani. "Vom schimba sistemul prin care vom avea zece clase obligatorii. Cel mai probabil la ora aceasta clasa a IX-a va fi ultima clasa de gimanziu, iar a X-a va fi clasa pregatitoare. Si atunci va disparea acest examen pe care copii de numai 14 ani sunt obligati sa-l dea", a mai spus Adomnitei. In opinia demnitarului, ar fi mai important ca elevii sa fie evaluati constant din primul an de gimnaziu si nu o data la 14 ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.