Grupul energetic austriac OMV a anuntat, ieri, ca a platit circa un miliard de euro pentru a-si majora de la 10% la 18,6% participatia la compania ungara de petrol si gaze naturale MOL, austriecii intentionand sa inceapa negocieri pentru o eventuala
Grupul energetic austriac OMV a anuntat, ieri, ca a platit circa un miliard de euro pentru a-si majora de la 10% la 18,6% participatia la compania ungara de petrol si gaze naturale MOL, austriecii intentionand sa inceapa negocieri pentru o eventuala preluare a companiei maghiare.
Potrivit Financial Times, MOL este ce mai mare companie ungara, cu o capitalizare bursiera de circa 11,6 miliarde de euro, fata de aproape 13 miliarde de euro in cazul OMV. Cele doua companii realizeaza o valoare combinata a vanzarilor de 30 miliarde de euro, o eventuala alianta intre ele conducand la obtinerea unei pozitii dominante pe sectorul rafinare si distributie de carburanti in Europa Centrala si de Est.
Grupul austriac afirma ca operatiunile desfasurate de cele doua companii se completeaza din punct de vedere regional in Europa Centrala si, in consecinta, ele ar trebui sa profite de tendintele de consolidare ale sectorului de petrol si gaze naturale, unificandu-si activitatea. "OMV priveste viitorul val de consolidare ca o oportunitate pentru ambele companii sa isi uneasca puterile", se spune intr-un comunicat al companiei austriece, prin care firma ungara este invitata sa participe la un dialog "deschis si constructiv". Prin aceasta operatiune OMV vrea sa isi consolideze participatia strategica la MOL. "Compania este convinsa de beneficiile pe termen lung asociate unei cooperari mai intense", se mai precizeaza in comunicat. Cotatia actiunilor MOL a crescut cu 6% dupa publicarea informatiilor, dar investitorii comenteaza ca opozitia manifestata in trecut de grupul ungar fata de investitorii interesati de preluarea sa ar putea reprezenta un obstacol si pentru OMV, care ar trebui sa avanseze o oferta ostila de achizitie.
"Managementul MOL considera ca o colaborare mai stransa intre cele mai mari doua companii din regiune pentru a se folosi de sinergiile rezultate ar insemna eliminarea competitiei regionale. Acest lucru ar aduce in mod evident dezavantaje si nu ar oferi valoare adaugata nici pentru regiunea Europei Centrale si de Est, nici pentru actionarii companiilor", se arata intr-un comunicat al grpului MOL, distribuit aseara.
Preluarea MOL ar costa cinci miliarde de euro
Cotatia actiunilor OMV a scazut cu peste 2% in timpul sedintei de tranzactionare. "De aici inainte nu mai este nici o oprire. OMV a decis sa avanseze o oferta de preluare si de acum avem de-a face cu un joc de-a totul sau nimic. Limitarea drepturilor de vot ingreuneaza preluarea MOL de catre o alta companie, dar, daca OMV obtine peste 50% din actiuni, jocul s-a terminat", a declarat Peter Tordai, analist la KBC. Pentru a atinge pragul de 50% din actiunile MOL, OMV ar avea nevoie de circa 5 miliarde de dolari, suma care poate fi sustinuta de investitorul austriac, a adaugat Tordai. Un manager de fonduri a adaugat ca propunerea OMV ar putea atrage aparitia unor contraoferte din partea companiilor ruse de energie, inclusiv Gazprom si Lukoil. "Acesta ar putea fi inceputul unui concurs de oferte. Gazprom si Lukoil s-ar putea numara printre cei interesati", a declarat el. Atat MOL, cat si OMV, sunt prezenti pe piata carburantilor din Romania. OMV detine compania Petrom pe care a preluat-o in 2004 pentru suma de 1,5 miliarde de euro. (E.I., G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.