"Sunt niste ticaloase destepte" izbucneste John Shepherd-Barron (foto), care locuieste la o ferma izolata din nordul Scotiei. El se refera la focile care "ii calca" mereu crescatoria de somni si-i fura pestii. "Am inventat un dispozitiv care sa le alunge si care scoate sunete asemanatoare balenelor ucigase, care, in loc sa le sperie, parca mai mult le atrage".
Chiar daca a dat gres cu aceasta inventie, John se poate totusi mandri ca prima sa inventie a fost cea mai minunata si cea mai de succes creatie a sa: el este inventatorul bancomatelor.
Primul ATM din lume a fost instalat la o filiala a Barclays din Enfield, nordul Londrei, si de atunci se implinesc, saptamana aceasta, 40 de ani. Cel care a scos prima data bani din aceste aparate a fost Reg Varney, care juca in serialul televizat "On the Buses".
Inspiratia i-a venit lui Shepherd-Barron, care acum are 82 de ani, pe cand se afla in baie. "Mi-a venit ideea ca sigur trebuie sa existe o solutie sa pot scoate bani oriunde in lume sau oriunde in Marea Britanie. M-am gandit la automatul de ciocolata, dar ca s-ar putea totusi ca ciocolata sa fie inlocuita cu bani".Banca Barclays a fost de acord imediat. In fata unui pahar de gin, directorul bancii a semnat rapid un contract cu Shepherd-Barron, care la acea vreme lucra la o tipografie.
Cardurile de plastic nu fusesera inventate, astfel incat masinaria lui Shepherd-Barron utiliza cecuri care erau impregnate cu carbon 14, o substanta de o radioactivitate medie. Masinaria detecta substanta, si apoi cerea un pin care trebuia sa se potriveasca cu cel original.
In orice caz, Shepherd-Barron a negat ca ar fi existat probleme de sanatate din cauza substantelor cu care erau impregnate cecurile. "O persoana trebuia sa manance in jur de 136 de mii de cecuri ca sa aiba vreun efect asupra sanatatii". Pe atunci, bancomatul putea elibera maxim zece lire sterline la o extragere. "Insa atunci erau suficienti bani pentru o distractie pe cinste de un weekend". Insa nu toate lucrurile au mers atat de simplu. Primele bancomate au fost vandalizate, iar un altul, instalat la in Zürich, a inceput sa dea niste erori ciudate.
Ulterior s-a descoperit ca firele a doua tramvaie, care se intersectau in zona, faceau uneori scantei si interferau cu mecanismul. Odata cu inventarea bancomatului s-a inventat si PIN-ul (Personal Identification Number). Tot lui Shepherd-Barron i-a venit ideea cand a realizat ca-si poate aminti cele sase cifre ale numarului sau de identificare din armata. Pentru a verifica daca este la fel de simplu pentru toata lumea, si-a intrebat sotia, pe Caroline, daca i se pare usor sa memoreze sase cifre. Insa aceasta a fost de parere ca patru cifre este mai simplu. Astfel, PIN-ul format din patru cifre a devenit standard in intreaga lume.
Acum, cei care folosesc bancomatul Barclays de pe strada Enfield High, nu au nici cea mai vaga idee de importanta zonei. La cea de-a 25-a aniversare a inventarii dispozitivului, s-a pus chiar si o placuta care sa aminteasca acest lucru, insa nu prea o observa nimeni. Acum, in lume, numarul bancomatelor este de ordinul milioanelor. Insusi Shepherd-Barron a declarat ca el si sotia sa au realizat importanta inventiei abia cand au fost in concediu, in provincia Chiang Mai din nordul Thailandei. Acolo, ei au vazut cum un fermier, care venise intr-o caruta trasa de boi, si-a dat palaria jos din cap atunci cand s-a oprit sa scoata bani de la un bancomat. "A fost prima dovada pentru mine ca am schimbat lumea", a declarat Shepherd-Barron.
Insa chiar daca el a inventat bancomatul, barbatul este de parere ca in viitor, lucrurile se vor schimba. El a prezis ca lumea nu va mai folosi cat de curand bani. "Banii costa bani pentru a fi transportati. Din aceasta cauza sunt de parere ca acestia vor disparea cat de curand. Poate se vor folosi puncte de pe telefoanele mobile pentru incasari, chiar si pentru cele mai mici sume. Cine stie..".
Fiul inventatorului, Nicholas, este profesor de matematica la Cambridge.
La 82 de ani, Shepherd-Barron este foarte activ, si are noi idei si inventii. Chiar daca dispozitivul sau care scoate sunetele balenelor ucigase mai trebuie putin modificat. El are tot timpul din lume.