Exista o incurajare tacita. O acceptare maligna a celor ce-si dovedesc neputinta de a evalua corect. Nu am vazut profesor sanctionat pentru ca a propus un subiect gresit.

Logica sanctionarii elevilor la scoala este simpla: ai gresit un
Exista o incurajare tacita. O acceptare maligna a celor ce-si dovedesc neputinta de a evalua corect. Nu am vazut profesor sanctionat pentru ca a propus un subiect gresit.

Logica sanctionarii elevilor la scoala este simpla: ai gresit un exercitiu la un examen, teza sau lucrare de control, ti se scade un numar de puncte. Nu conteaza ca elevul a fost neatent, nu a invatat sau a fost pur si simplu prost atunci cind a scris ca 2 +2 = 5. Ceea ce atrage sanctionarea este rezultatul gresit.

Logica simpla, dar ineficienta cind vine vorba de profesori. Amestec periculos de inconstienta, neatentie sau nepricepere, dascalii care stau la baza probelor de bacalaureat, teste nationale, admiteri in facultati sau examene de licenta se transforma peste noapte in butoaie de dinamita. Cind ei formuleaza gresit o intrebare de concurs, eroarea e trecuta cu vederea. Se dau o erata, niste puncte in plus la elevi sau studenti, poate altora chiar li se scade nota. Totul se rezolva din pix. Mai putin emotiile, grijile si framintarile celor ce nu inteleg de ce, daca ei au invatat bine o materie, se ciocnesc de un subiect fara sens. Sau de ce rezultatul lor bun este considerat gresit si au luat o nota mica. Se vad pusi in situatia copiilor care incercau sa-l convinga pe ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, ca, daca numeri 12 stelute pe un steag UE, nu pot iesi 15 la final. Pentru un exercitiu gresit se poate pierde o admitere la facultate, se poate pica un bacalaureat. Raspunderea celor ce fac subiectele este fantastica. Dar ei, profesorii, se pare ca o percep ad litteram. Fantastica, adica in afara realitatii. Pentru ca altfel nu se poate explica faptul ca an de an apar probleme cu subiectele examenelor din institutiile de stat.

In plus, exista o incurajare tacita.

O acceptare maligna a celor ce-si dovedesc neputinta de a evalua corect. Nu am vazut profesor sanctionat pentru ca a propus un subiect gresit. Lasat la poarta liceului sau a facultatii, la fel cum ar fi fost posibil ca si un copil sa ramina din cauza acelui subiect.

Stiu, profesorii sint prost platiti. Este o problema. Una mare. Daca ar fi prosti pur si simplu, ar fi insa una imensa. Citeva uscaturi didactice arunca asupra lor acest stigmat. Ministrul Educatiei are de rezolvat o problema inginereasca. Pe santier, cred ca l-ar fi concediat pe cel care a turnat prea putin beton intr-o fundatie. Acum se ocupa de profesori. Daca nu cumva numara in continuare stelutele de pe steagul UE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.